Opvoeden als een pro: 5 tips die je kind wat bijbrengen over geld tijdens de feestdagen

Oh Baby!

Opvoeden als een pro: 5 tips die je kind wat bijbrengen over geld tijdens de feestdagen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 november 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

21 november 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, fotografie Frank Brandwijk

Leuk hoor, die feestdagen, maar ook elk jaar wel er-ug duur. Het voordeel daarvan? Het is de perfecte gelegenheid om je kroost wat bij te leren over de waarde van geld. Ook een goede manier om verwend-nest-praktijken tegen te gaan.

De kersterklaas-periode is niet alleen een tijd om leuk met de hele fam te schransen, met cadeaus te strooien en tegen elkaar te schreeuwen over bordspellen, het is ook nog eens een goede periode om je kids even wat bij te leren. Na het krijgen van alles wat hun hartje begeert, kunnen ze namelijk aardig gulzig worden. Willen we niet. Met deze tips leer je ze zo wat bij over de waarde geld, goed voor de toekomst en tegen gulzigaards. Bedank ons later maar.  Lees ook: Cadeaustress: 7 goed-voor-elke-gelegenheid-cadeaus voor nieuwbakken ouders 1. Adventkalender  Wil je dat je koters een beetje leren sparen? Geef ze een adventkalender, adviseert Johanneke Mijnhardt, auteur van het boek Ik stuur je een tikkie. Door ze een adventskalender te geven, leer je ze zelfbeheersing bij. Is namelijk niet de bedoeling dat ze heel de boel in één keer open rukken. En die zelfbeheersing is nou net wat je ook nodig hebt om op de centen te beknibbelen.  2. Verlanglijsten Weet je nog hoe je vroeger met een schaar en een shitload aan lijm erbij een verlanglijstje in elkaar flanste? Nou, dat is dus helemaal handig als ouder. Op die manier laten kinderen namelijk zien wat ze écht willen hebben. Voor de ouder handig want je hoeft geen hele winkel leeg te roven in de hoop dat er een leuk cadeau tussenzit, en het kind leert keuzes te maken. Gevalletje twee vliegen in één klap, dus.  3. Recycle-cadeaus  Hebben je vruchten de leeftijd bereikt waarin ze niet meer cadeaus uit de zak willen, maar wel mee willen doen aan een sinterklaas-/kerstspel? Een goede manier om ze dan wat bij te leren, is door met gerecyclede cadeaus te spelen. Je hoeft er geen bakken met geld aan uit te geven en je kids leren gelijk het een en ander over de waarde van spullen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen