Jennifer geeft haar kinderen thuisonderwijs: 'Mensen denken dat ze de hele dag in hun uppie thuiszitten'

Oh Baby!

Jennifer geeft haar kinderen thuisonderwijs: 'Mensen denken dat ze de hele dag in hun uppie thuiszitten'

Ismay Gijsen
Door

Ismay Gijsen

Gepubliceerd op

4 februari 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Rafaël Bergman

Gepubliceerd op

4 februari 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Rafaël Bergman

Jennifer Scheltens en haar partner geven hun kinderen Gregory (11) en Jada (7) al enkele jaren thuisonderwijs. Het stereotype van zielige kinderen die zonder enig sociaal contact binnen zitten? Daar klopt volgens Jennifer niets van.

Jennifer (41): 'Gregory krijgt sinds vier jaar thuis les, omdat er geen passend onderwijs voor hem is. Hij heeft verschillende labeltjes gekregen en heeft een-op-eenonderwijs nodig. Voor een school is het natuurlijk onmogelijk om dat te faciliteren. Thuisonderwijs bleek ons ongelooflijk goed te bevallen, dus toen besloten we ook Jada thuis les te geven. Toch zijn er ook een hoop vooroordelen. Mensen denken dat Jada en Gregory geen sociale contacten hebben en de hele dag in hun uppie thuiszitten. Tuurlijk niet, zij gaan ook gewoon naar sportclubs en spelen met kinderen buiten. Er wordt afgesproken, ze gaan naar verjaardagsfeestjes en soms organiseren we doordeweeks middagen met andere kinderen die thuisonderwijs krijgen. School is niet de enige plek waar je contacten kan opdoen.

Lees ook: Ruben geeft zijn kinderen een genderneutrale opvoeding: 'De ene dag voelt mijn kind zich een meisje, de andere dag non-binair'

Mijn partner geeft de kinderen iedere vrijdag houtbewerking en gym. Ik zorg op de andere dagen voor lessen als taal, rekenen en aardrijkskunde. Daarbij houd ik rekening met de kerndoelen die het landelijk expertisecentrum voor het curriculum heeft opgesteld. Het is voor mij belangrijk dat ze een goede basis krijgen. We beginnen meestal in de ochtend met rekenen en taal. Soms werken ze uit werkboeken en we gaan ook af en toe de deur uit.

In plaats van dat ik Alkmaar enkel aanwijs op de kaart, neem ik ze daar mee naartoe of we bezoeken een museum. Iedere zondag maak ik een plan wat we die week gaan behandelen, maar vaak tikken we vakken of onderwerpen ook spontaan aan. Als we samen koken, hebben we het over grammen en liters en wanneer de vuilnisman langskomt, praten we met elkaar over salaris en de recente stakingen. Krijgen ze ineens een stukje burgerschap mee.

Zelf heb ik de opleiding leraar Nederlandse gebarentaal afgerond, maar dat is natuurlijk iets anders dan de Pabo. Ik spijker mezelf daarom regelmatig bij met webinars of ga naar de bibliotheek en duik daar in lesboeken. Momenten waarop ik denk: waar ben ik in godsnaam aan begonnen? heb ik niet. Er zijn natuurlijk wel momenten waarop ik mezelf afvraag hoe ik het allemaal ga bolwerken.

Lees ook: Cynthia en Jesse doen aan natuurlijk en bewust ouderschap: 'Wij straffen niet'

Het lastigste vind ik de kritiek die mensen hebben. Het gebeurt weleens dat ik met Gregory en Jada in de tram naar een museum zit en iemand zegt: 'Moeten zij niet naar school?' Als ik alleen maar het woordje 'thuisonderwijs' laat vallen, wordt er gelijk aan de kinderen gevraagd hoeveel zes keer zes is. Belachelijk, dat vraag je toch ook niet aan een kind dat op school zit?

Thuisonderwijs vind ik de beste keuze voor Gregory en Jada. Ik zie Gregory's ogen weer sprankelen en Jada gaat als een tierelier. Zij vindt leren heel erg leuk. Haar vrienden vinden het heel interessant dat ze les krijgt van haar ouders, maar omgekeerd heeft ze het nooit over naar school gaan gehad. Als ze dat wel wil, zou ik dat best lastig vinden. Ik geloof niet dat regulier onderwijs het beste voor haar is, maar ik zou natuurlijk altijd naar haar luisteren en in gesprek gaan. Hetzelfde geldt voor Gregory, al ziet het ernaar uit dat hij de middelbare school ook vanuit huis gaat volgen. Het liefst zie ik dat thuisonderwijs binnen de wet een officiële onderwijsvorm wordt. Daarin kunnen we in Nederland nog grote stappen maken.'

Ontdek de nieuwste Oh Baby! #3 hier

7 ,95

delen
Ismay Gijsen

Ismay (1996) is verslaafd aan organize video's op TikTok, maar kan zelf niks opgeruimd houden. Haar zuurverdiende centen geeft ze het liefst uit in een restaurant of aan een item dat op haar veel te lange wishlist met skincare prijkt.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur