Ruben geeft zijn kinderen een genderneutrale opvoeding: 'De ene dag voelt mijn kind zich een meisje, de andere dag non-binair'

Oh Baby!

Ruben geeft zijn kinderen een genderneutrale opvoeding: 'De ene dag voelt mijn kind zich een meisje, de andere dag non-binair'

Ismay Gijsen
Door

Ismay Gijsen

Gepubliceerd op

8 december 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Rafaël Bergman

Gepubliceerd op

8 december 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Rafaël Bergman

Ruben geeft zijn kinderen Ties (6) en Tuur (3) een genderneutrale opvoeding. Ties identificeert zich als een jongen, Tuur is nog zoekende en gebruikt momenteel de voornaamwoorden die/diens.

Ruben (26): ‘Ties en Tuur heb ik zelf gedragen. Voordat ik als trans man mijn medische transitie inging, raakte ik in verwachting van mijn ex. Ik wist gelijk dat ik mijn kinderen genderneutraal wilde opvoeden. Voor mij houdt dat in dat niets exclusief voor jongetjes of meisjes is. Wil Ties een jurk dragen en met poppen spelen? Helemaal prima.

Een genderneutrale opvoeding betekent voor mij ook dat de kinderen zelf kunnen bepalen of ze zich een jongen, meisje of non-binair voelen. Mijn ex vond dat in het begin lastig, ik denk omdat anderen er een oordeel over zouden hebben. Gelukkig staat mijn ex nu achter onze opvoeding. Termen als zoon of dochter gebruik ik niet, ze mogen zelf ontdekken.

Ties weet al een paar jaar dat hij een jongen is, maar Tuur twijfelt soms. Af en toe voelt Tuur zich een meisje, de andere dag non-binair. Ja, dat betekent ook dat ik Tuur sommige dagen met ‘die’ aanspreek en andere dagen met ‘zij’. Verwarrend voor het kind? Ik vind van niet. Ik snap dat mensen dat denken, maar ik zie om mij heen dat het kinderen juist veel kan brengen als ze al op jonge leeftijd mogen experimenteren met hun gender. Waarom zou dat pas mogen als je puber bent? In die periode denk je veel na over wie je bent en het lijkt mij juist fijn als je dat stukje genderontwikkeling al in je kindertijd hebt gehad. Ik lees mijn kinderen veel voor uit kinderboeken waarin ze dit thema behandelen. Mijn schaduw is paars en Julian is een zeemeermin zijn favoriet.

Zelf zou ik zo’n genderneutrale opvoeding geweldig gevonden hebben. Dan was ik er veel sneller achtergekomen dat ik geen vrouw maar een man ben. Het is fijn dat mijn omgeving deze manier van opvoeden respecteert. Op school en op de buitenschoolse opvang gaan ze erin mee en mijn ouders staan er ook achter. In het begin moesten ze wel wennen, dan noemden ze Ties per ongeluk ‘jongetje’ of ‘ventje’. Tegen zulke dingen blijf je aanlopen en dat is soms best lastig. Zo zei laatst een man in de supermarkt dat Tuur zo’n mooi meisje is. Tuur reageerde heel direct: ‘Ik ben geen meisje, ik ben non-binair.’ Ik denk erover na om een ketting te geven met Tuurs voornaamwoorden erop. Dat maakt het een stuk visueler voor anderen.

Eens in de zoveel tijd heb ik een picknick met andere trans ouders waar we tips uitwisselen over genderneutraal opvoeden. Als ik terugkijk naar de beginjaren had ik een aantal dingen nu anders gedaan. Dan had ik neutralere namen gekozen en aan niemand verteld wat er achter de luiers van de kinderen zit. Zeg nou eerlijk: wat gaat dat een ander nou eigenlijk aan?’

Ontdek de nieuwste Oh Baby! #3 hier

7 ,95

delen
Ismay Gijsen

Ismay (1996) is verslaafd aan organize video's op TikTok, maar kan zelf niks opgeruimd houden. Haar zuurverdiende centen geeft ze het liefst uit in een restaurant of aan een item dat op haar veel te lange wishlist met skincare prijkt.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen