Het post-partumlichaam was voor Kelly (34) effe wennen: 'Ik had een litteken van twaalf centimeter'

Oh Baby!

Het post-partumlichaam was voor Kelly (34) effe wennen: 'Ik had een litteken van twaalf centimeter'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 april 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Suus Ruis

Gepubliceerd op

20 april 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

interviews Suus Ruis

Je lichaam verandert door een zwangerschap. Je wéét het, maar wennen blijft het. Vijf moeders vertelden in &C's OhBaby! special hoe ze proberen hun schouders eronder te zetten – al lukt dat niet altijd even goed. Zo werd Kelly Bouwhuis afgelopen zomer voor het eerst moeder van zoontje Finlay (8 maanden). Hij kwam met een spoedkeizersnede ter wereld, wat voor een groot litteken heeft gezorgd.

Kelly (34): 'Tijdens mijn bevalling bleek er een extra stuk aan mijn placenta te zitten, waardoor deze deels voor de uitgang lag. Ik had met zes centimeter al persweeën, en de baby daalde niet verder in. Ook verloor ik veel bloed. Er werd dus besloten tot een spoedkeizersnede. Bij een 'normale' keizersnede nemen ze de tijd en snijden ze keurig en voorzichtig door meerdere lagen van de buik. Bij een spoedkeizersnede zetten ze het mes erin en trekken ze je buik met twee man open, zo heb ik begrepen.

Ik heb dus een groot litteken, ik schat dat het zo'n twaalf centimeter is. Ik schrok toen ik het voor het eerst zag. Hoewel ons zoontje best een flinke baby was, was ik maar tien kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap. Die zijn er ondertussen ook weer af. Ik heb geen loshangend vel, maar wel veel striae en dus dat litteken. En mijn lichaam is veranderd. Daar heb ik soms wel moeite mee. Drie maanden nadat Finlay geboren werd, gingen we op vakantie. Toen heb ik een bikini aangetrokken, maar daarvoor moest ik wel een drempel over. Ik merk dat ik tegenwoordig vaker spijkerbroeken draag dan jurkjes. Ik voel me daar prettiger in, dat zit hem toch in dat figuur.

Lees ook: Toen Eva zwanger raakte, maakte haar vriend het uit: 'Hij zag het bij nader inzien niet zitten en had het zelfs over een abortus'

Wat ik lastig vind, is dat de verandering zo plotseling voelt. Als je zwanger bent, heb je tijd om te wennen aan de veranderingen in je lichaam. Het gaat geleidelijk. Na je bevalling is er ineens dat nieuwe lijf, dat vind ik confronterend. Het ene moment vind ik het litteken moeilijker dan het andere, dat ligt ook aan de hormonen. Er is geen peil op te trekken. Toch schaam ik me niet voor mijn lichaam. Ik kijk elke dag heel bewust in de spiegel naar mijn buik. Wij vrouwen vergeten vaak dat we goed genoeg zijn zoals we zijn.

Anderen kunnen dat tegen ons zeggen, maar soms moeten we onszelf daarvan overtuigen. Ik vind het ontzettend belangrijk dat vrouwen voelen dat álles goed is. Sta je een week na de bevalling in de sportschool? Prima. Lig je na twee weken nog in de kreukels? Dat kan, er is niets mis met je. Ik vind het daarom ook goed dat tegenwoordig steeds meer vrouwen realistische beelden delen op social media. Zeker jonge meiden mogen zien hoe het in werkelijkheid is. Ik vond het best spannend om een foto van mijn litteken te delen op Instagram, ik had geen idee hoe de reacties zouden zijn. Gelukkig waren die allemaal positief.'

Benieuwd naar de verhalen van de andere moeders? Je leest ze allemaal in &C's OhBaby! special die nu in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:

Scoor &C's nieuwste Oh Baby! nu hier!

7 ,95

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur