Plastisch chirurgen waarschuwen: avocado's zijn gevaarlijk en dit is waarom

Lifestyle

Plastisch chirurgen waarschuwen: avocado's zijn gevaarlijk en dit is waarom

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

23 januari 2023 om 15:00

Gepubliceerd op

23 januari 2023 om 15:00

Avocado's. Je vindt ze ten overvloede op menukaarten, in recepten en op onze eettafels, maar de hippe groene vrucht ontpitten? Dat klusje hebben we nog niet allemaal onder de knie. Plastisch chirurgen zien steeds vaker avocadogerelateerde verwondingen voorbij komen en waarschuwen al jaren: die dingen zijn gevaarlijk. 

Exacte cijfers zijn voor Nederland nog niet bekend, maar de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie deelt wel een Amerikaans onderzoek waaruit blijkt dat jaarlijks zo'n 8.000 Amerikanen 'avocadoletsel' oplopen. Bij het ontpitten schieten ze met een scherp voorwerp náást de pit, hoppakee, zo hun hand in. Klinkt best grappig, het woord avocadoletsel, maar de gevolgen zijn wat minder grappig. Deze wonden leiden namelijk vaak tot zenuwbeschadiging. De hoogste tijd dus, om dergelijke ontpitdebakels tegen te gaan. Lees ook: Het antwoord waar je op wachtte: krijg je nu wel of niet een kater van natuurwijn? Stappenplan Googel je iets in de trant van 'help, hoe krijg ik in hemelsnaam een pit uit een avocado?', dan kom je veelal hetzelfde stappenplan tegen. Snij de avocado open, draai de helften in tegengestelde richting om ze los te krijgen en wip met hetzelfde mes vervolgens de pit eruit, of zet 'm als een soort bijl vast in de pit en draai het mes.  Fout, zeggen plastisch chirurgen. Fouter dan fout. Beter kun je helemaal geen messen gebruiken om je avo te ontpitten, maar een lepel. Of: een avocadosnijder. Want ja, die bestaan ook. *Tel Sell-achtig filmpje waar je retehebberig van wordt incoming*

Jouw zenuwen blij, plastisch chirurgen wereldwijd blij, jij blij.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is Editor Entertainment & Lifestyle, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen