Het antwoord waar je op wachtte: krijg je nu wel of niet een kater van natuurwijn?

Lifestyle

Het antwoord waar je op wachtte: krijg je nu wel of niet een kater van natuurwijn?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 oktober 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 oktober 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Tom ten Seldam

Met z'n allen aan de natuurwijn om die vervelende kater te voorkomen. Leuk idee hoor, zeker nu die katers steeds hardnekkiger worden, maar dan moet er wel iets van kloppen. We zochten uit of je nou wel of niet een kater krijgt van natuurwijn.

Helemaal puur natuur, dat is het idee achter natuurwijnen. De druiven zijn ouderwets met de hand geplukt, biologisch verbouwd en zonder gekweekte gistcellen tot wijn gemaakt. De kers (of druif) op de taart? Je zou er geen kater door krijgen. Of nou ja, dat wordt beweerd. Klopt namelijk niet helemaal.  Lees ook: Dat botert wel: butterboards gaan viraal en zo maak je ze zelf Sulfiet of niet  Eén van de stoffen die wel in standaard wijn, maar (bijna) niet in natuurwijn zit, is sulfiet. Die stof zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is. Veel natuurwijnfanaten zeggen dat dit stofje zorgt voor die helse kater. Geen sulfiet in je wijn? Geen kater in je kop, claimen ze. Maar Eva Ehrlich van Trimbos-instituut vertelt aan RTL-nieuws dat het net even anders zit: 'Je krijgt een kater om twee redenen: de afbraakproducten van alcohol, en omdat alcohol vocht aan je lichaam onttrekt. Door dat vochttekort krijg je hoofdpijn.' Of er nu wel of geen sulfiet in je wijn zit, die koppijn kun je net zo goed krijgen. Afbreken die zooi Nu denk je misschien: 'Ik ben toch niet gek? Die kater is veel minder.' Dat kan dan wel weer kloppen. Doordat er geen sulfiet binnenkomt, hoeft je lever het stofje ook niet af te breken. Het resultaat: een wat minder heftige kater of een kater die wat minder lang duurt. Natuurwijn kan dus wel zorgen voor een kater, maar dan een kleinere. Al blijft dat natuurlijk afhankelijk van hoeveel je ervan oplebbert. Wil je de ochtend na een feestje helemaal katerloos zijn? Dan is alcoholvrij toch echt the way to go. Geef maar door, die appelsap.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Smaakt naar meer