Een boekenclub beginnen: 8 redenen waarom het een retegoed idee is

Lifestyle

Een boekenclub beginnen: 8 redenen waarom het een retegoed idee is

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

5 oktober 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Koers von Cremers

Gepubliceerd op

5 oktober 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Koers von Cremers

Het is misschien niet het eerste wat in je opkomt bij het ontdekken van een vrije avond in je agenda, maar een eigen boekenclub beginnen kan heel erg leuk zijn. Dat we maar liefst acht redenen hebben weten te verzinnen waarom zegt al heel wat, toch?

1. Je gaat meer lezen Het is een veelvoorkomend punt op lijstjes met goede voornemens: meer lezen. Op papier zien we dat wel zitten – je weet wel, knus met een kop thee en een deken op de bank – maar in de praktijk belanden we toch vaak scrollend of bingend achter een scherm. Een boekenclub is de perfecte stok achter de deur. Een beetje groepsdruk erbij en jij leest wel. Lees ook: Het antwoord waar je op wachtte: krijg je nu wel of niet een kater van natuurwijn? 2. Je ziet je vrienden vaker Heb je met die ene vriendin altijd moeite om een datum te vinden? Tada, de eerste kandidaat voor je boekenclub. Waar je het met een etentje misschien ongezellig vindt om anderhalve maand vooruit te moeten plannen, is dat met een avond (boeken)clubben juist weer fijn. Je moet immers nog wel genoeg tijd hebben om te lezen.

3. Je ontmoet nieuwe mensen Ook een optie: verder kijken dan je vriendenkring lang is en mensen die je niet of amper kent uitnodigen. Zo maak je op een laagdrempelige manier nieuwe contacten, waar uiteindelijk misschien wel goede vriendschappen uitrollen. Zie je het niet zo zitten vreemden uit te nodigen? Spreek dan met twee of drie vrienden af dat jullie allemaal een +1 meenemen, en dat dat de groep wordt.

4. Je leert mensen op een andere manier kennen Hoe goed je iemand ook kent, als jullie na het lezen in een discussie belanden over 'of de ontwikkeling van het personage wel realistisch is', kan dat zomaar tot heel nieuwe gesprekken leiden. Over onderwerpen waar jullie het nog nooit over gehad hebben of waar jullie zelf niet eens op waren gekomen.

5. Je leest auteurs/boeken waar je normaal niet op zou komen Net als dat de situatie tot een nieuw soort gesprekken kan leiden, kunnen ook de gekozen boeken je verrassen. Waarschijnlijk zul je om en om een boek kiezen, waardoor je soms terechtkomt bij een auteur, genre of verhaal dat je zelf nooit zou kiezen. En daar is helemaal niets mis mee, met een beetje buiten je comfortzone treden.

6. Je hoeft maar eens in de zoveel tijd zelf input te leveren Nog een voordeel aan om en om een boek selecteren: het wordt je gewoon aangereikt, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Kun je die uitknop op je hersenen ook eens omzetten. Lees ook: (Don't) relight my fire: zo slecht zijn kaarsen voor je gezondheid 7. Je hebt eindelijk weer een club Als kind zat je waarschijnlijk wel bij een knutselclub, een timmerclub of natuurlijk een sportclub, maar eenmaal volwassen hebben we al snel de neiging die uit het oog te verliezen. Nu zouden we je niet per se aanraden je weer bij de lokale knutselclub aan te sluiten – tenzij jij daar zin in hebt, in dat geval lekker doen – maar het idee van een club heeft wel iets gezelligs en nostalgisch. En met een boekenclub heb je dat gevoel weer terug.

8. Je kunt er een hele avond van maken Een boekenclub iets stoffigs? Ben je mal. Als je toch bij elkaar bent, kun je er net zo goed een hele avond van maken. Spreek af in een restaurant (met optie tot doorzakken in de stad), organiseer een etentje of laat iedereen een gang of gerecht meenemen. Ook zou je een spelelement toe kunnen voegen, bijvoorbeeld met een quiz over het boek, om het adrenalinelevel wat op te hogen. Kortom: vet gezellig, zo'n boekenclub. Wij zijn in ieder geval om.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is Editor Entertainment & Lifestyle, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en mag wakker gemaakt worden voor krokante tosti’s met kaas. Moeten ze wel écht krokant zijn, dat wel.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen