Bok op met je energieprijzen: 9 lifehacks om je huis beter te verwarmen

Lifestyle

Bok op met je energieprijzen: 9 lifehacks om je huis beter te verwarmen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 januari 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Gepubliceerd op

17 januari 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Bij lage temperaturen liggen hoge energieprijzen op de loer. Gelukkig is daar altijd nog TikTok, redder in nood en sleutel tot inzicht, om ons wat lifehacks bij te brengen.

Voor de ene hack hoef je de verwarming niet eens aan te zetten, bij de ander benut je de gebruikte energie nog beter. Hoe dan ook, deze lifehacks maken je energierekening wat minder hoog. En je humeur dus beter. 1. Knutsel je warm Een van die hacks is de terracotta pot heater die eerder dit jaar viral ging. Hiervoor heb je alleen een bloempot, schotel, waxinelichtjes en iets om de pot te verhogen nodig en je hebt zo een heater in elkaar geknutseld. Hij is wel voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes waarin je er niet te ver vandaan zit, maar hey, ook leuk. Zie het als een kampvuur in je woonkamer. Let op: laat deze DIY-heater voor de zekerheid niet onbemand achter, maar blijf in de buurt.

Lees ook: Nooit meer strijken dankzij ijsklontjes en nog 5 bizarre lifehacks 2. Wie warmte kaatst... Nog een in de categorie hadden-we-niet-zelf-kunnen-bedenken: reflectorfolie achter je verwarming plakken. Als je 'm dan toch aan moet zetten, dan gebruiken we het liefst elk laatste greintje energie. De reflectorfolie kaatst de warmte opnieuw de ruimte in en doet dus precies wat je wil. Werkt ook met aluminiumfolie trouwens.

3 & 4. Isoleren kun je leren Wil je standaard dit soort lifehacks op je TikTok For You-pagina? Dan is @lauradebarra een goede om te volgen. Zij schreef niet alleen boeken over huishoudelijke hacks en interieurtips, maar deelt deze kennis ook op haar account. In onderstaande video deelt ze twee tips, waarvan de eerste is: isolatiefolie. Deze folie plak je op de binnenkant van je raam, waardoor er een extra isolatielaag ontstaat en er minder kou doorheen komt. Perfect dus voor als je een oud huis met enkel glas hebt. Haar tweede geniale tip? Pak een oude panty of maillot, stop 'm vol sokken of oude stukken stof en leg hem voor de kier onder je deur. Wedden dat daar geen kou meer onderdoor weet te komen? Jij zit er warmpjes bij deze winter, geloof ons maar. Of nou ja, geloof Laura. Vanaf 0:55 heeft ze het over de eerste tip, vanaf 2:05 over de tweede.

Lees ook: Dat je het effe weet: vanaf deze temperatuur moet je de verwarming aanzetten

5, 6, 7, 8 en 9. Sneltrein vol tips Zo ga je van twee hacks in vier minuten, naar zes stuks in vijftien seconden. De reflectorfolie kennen we inmiddels al, maar andere goede tips die in onderstaande video in sneltreinvaart worden genoemd zijn je radiator regelmatig ontluchten, wat ruimte overlaten tussen je meubels en de radiator, de ovendeur openlaten na gebruik, jaloezieën en gordijnen dichthouden en deuren en luiken die je niet gebruikt sluiten. Nu klinkt de hele dag het daglicht bewust buiten de deur houden niet zo heel aantrekkelijk, mocht het echt de spuigaten uitlopen, dan weet jij wat je te doen staat. TikTok, we owe you one.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen