Asjemiauw: deze app vertaalt het gemiauw van je kat naar een humeur

Lifestyle

Asjemiauw: deze app vertaalt het gemiauw van je kat naar een humeur

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 januari 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Unsplash

Gepubliceerd op

17 januari 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen beeld Unsplash

Kattenbaasjes opgelet: er bestaat een app om het gemiauw van je kat te vertalen. Met MeowTalk is het gissen naar het humeur van je viervoeter verleden tijd, maar kun je horen wat je kat voelt.  

Hoe 't werkt? Simpel. Via de app neem je het gemiauw van je kat op, waarna de digitale vertolking al het werk doet. Die probeert de verschillende soorten geluiden te herkennen en daar een gevoel aan te koppelen. Door de database met vele opnames - van jou, maar dus ook andere kattenbaasjes - probeert de applicatie zo nauwkeurig mogelijk te zijn in het herkennen van een bepaalde behoefte. Die behoefte vertalen ze vervolgens terug naar een menselijk gevoel, zoals trek hebben. Wat wel jammer is, is dat er voor nu nog geen hele gesprekken uit voortkomen. Maar hey, hoewel de gesprekken misschien eenzijdig blijven, geldt dat voor de liefde niet.

Lees ook: De pot op: waarom je een teentje knoflook in je toilet zou moeten leggen Thanks hè, Javier Het brein achter deze applicatie is Javier Sanchez. Eerder werkte hij voor Amazon aan de virtuele assistent Alexa. Spraakherkenning en -besturing lag hem dus wel, en daarom bedacht hij met slimme algoritmes MeowTalk. Topper, die Javier. Helemaal klaar is het nog niet, want de app blijft in ontwikkeling. De digitale kattenvertaler blijft je bijvoorbeeld vragen om aan te geven of je denkt dat de vertolking een beetje klopt. Zo probeert het algoritme de babbels van je huisdier te ontcijferen. 

Kattenpraatjes Toegegeven: deze app is misschien niet helemaal waterdicht. Onderstaande TikTok weet misschien wel heel accuraat de gevoelens van onze huisgenoten te omschrijven, maar exact weten wat je kat denkt of voelt is volgens kattengedragsexpert Anita Kelsey niet mogelijk. 'Als mens geven we vanuit ons standpunt en leefwereld een eigen betekenis aan het gemiauw van onze kat,' vertelt ze aan BBC. Kunnen we dus blind vertrouwen op de vertaling van de app? Nee. Staan we alsnog te trappelen om het geluid van onze onze viervoetervriendin op te nemen? Ja. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Smaakt naar meer