Vies man: dit zit er na een week al in jouw beddengoed

Lifestyle

Vies man: dit zit er na een week al in jouw beddengoed

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

1 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

1 februari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Je beddengoed verschonen is zo’n klusje waarvan je al snel zegt 'doe ik morgen wel' en vervolgens morgen toch te moe bent en het liever de dag erna doet. Herkenbaar, maar niet erg hygiënisch. Grote kans dat je het kutklusje voortaan liever een dag te vroeg dan te laat doet als je weet wat er allemaal tussen je beddengoed schuilt.

Het was al heerlijk om in een net verschoond bed te liggen, na het lezen van dit artikel wordt dit gevoel alleen maar sterker.

Lichamelijk vuil Het is logisch dat tijdens het slapen je beddengoed er niet schoner op wordt. Je bent immers een mens en mensen zweten nou eenmaal en verliezen haren. Drie liter zweet en honderden hoofdharen per week, om precies te zijn. En als zweet warm en vochtig is, kunnen hieruit ook weer schimmels ontstaan.

Lees ook: Even eerlijk: hoe vaak verschoon jij je bed? En wist je dat dit elke week moet?

En dat is nog lang niet alles. Ook bacteriën, speeksel, huidschilfers en microben verlaten ‘s nachts je lichaam. Microben zijn organismen die niet met het blote oog te zien zijn en die overdag op je lichaam belanden, denk aan bacteriën, schimmels en algen. En dat is alleen nog maar wat er van je eigen lichaam in je beddengoed terechtkomt. Wat zijn we toch smerig. Ander vuil Onder de categorie 'andere viezigheid' valt de welbekende huisstofmijt. Deze niet met het blote oog zichtbare beestjes nestelen zich graag in jouw beddengoed en voeden zich met bacteriën, schimmels, pollen, dierenharen, menselijke en dierlijke huidschilfers. Krijg je hier al de kriebels van? Dan kun je beter je huisdier voorgoed uit bed verbannen. Hoe sneu het ook is. Je lieve kat of hond neemt namelijk alleen maar meer dierenvriendjes mee, namelijk wormen en vlooien. En die zijn niet best voor je gezondheid.

Met een rotgang de wasmachine in Heb je al langer dan een week je beddengoed niet verschoond? Geen paniek. Draai vanavond nog een was op 40 graden - en op 60 als je allergisch bent voor huisstofmijt - en jij kunt met een gerust hart je bed weer in.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur