Even eerlijk: hoe vaak verschoon jij je bed? En wist je dat dit elke week moet?

Lifestyle

Even eerlijk: hoe vaak verschoon jij je bed? En wist je dat dit elke week moet?

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

27 januari 2023 om 11:00

Gepubliceerd op

27 januari 2023 om 11:00

Even eerlijk: hoe vaak ververs jij je beddengoed? Om de paar dagen? Elke week? Een keer in de twee weken? Een keer per maand of… misschien zelfs een keer per halfjaar? Hoe erg is het gesteld in jouw huishouden?

Wist je dat er best wat mensen zijn die hun beddengoed één keer per maand verschonen? Of misschien zelfs minder? Misschien ben je zelf iemand die het beddengoed alleen verschoont als er een kop koffie overheen valt of een peuter in je bed heeft gepiest? Lees dan vooral niet verder. Oké. Toch klaar voor de volgende weetjes? Mensen verliezen voortdurend huidschilfers, haren en lichaamssappen zoals zweet, betreft dat laatste, denk maar aan zo'n 1000 liter per jaar! En het is een feit dat je tussen schone lakens beter en dieper slaapt, minder kans op acne en astma hebt en geen gekke infecties of allergieën triggert. Zeer regelmatig je bed verschonen loont.

Lees ook: Zo slecht zijn kaarsen voor je gezondheid.

Het is dus verstandig om je bed echt het liefst elke week of hoogstens elke twee weken te verschonen. En verrassing: als je ook nog huisdieren hebt die af en toe gezellig bij jou in bed kruipen: dan zou je je linnengoed eigenlijk elke paar dagen moeten omwisselen.

Nu al moe bij de gedachte? Dan wil je het volgende ook absoluut niet weten. In het ideale, meest hygiënische geval draai je ook regelmatig en minstens een paar keer per jaar je matras om. Beter nog: stofzuig het ding elke keer dat je 'm omdraait. Daarnaast is het fijn en fris als je je daadwerkelijke dekbed ook af en toe lucht, hang 'm bijvoorbeeld eens uit het raam als het droog is.

Lees ook: Waarom je een teentje knoflook in je toilet zou moeten leggen.

En als we dan toch bezig zijn met ons bedje opfrissen, besef dan dat de temperatuur van het waswater ook nog effect heeft op je lakens. Met 60 graden gaan alle stofmijten eraan, maar als je geen last hebt van allergieën, ga dan voor een milieuvriendelijkere 40 graden. Ook heel belangrijk: niet alleen je matrashoes, kussenslopen en dekbedovertrek verdienen een was-sessie: ook je kussens en je dekbedden zouden elke maand moeten worden gewassen als je allergieën hebt. En minstens twee keer per jaar als je nergens last van hebt. 

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.