Schoon genoeg van: zolang kun je een huishouddoekje gebruiken

Lifestyle

Schoon genoeg van: zolang kun je een huishouddoekje gebruiken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 januari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

16 januari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Je zult niet de eerste zijn die veel te lang doet met een huishouddoekje. Maar hoelang is dan eigenlijk té lang?

Het is oerlelijk, maar onmisbaar: het gele huishouddoekje. Of duizenddingendoekje. Of vaatdoekje. Hoe je het ook noemt, je gebruikt het waarschijnlijk elke dag. Om je aanrecht mee schoon te maken of om je badkamer mee te soppen – gaarne niet met hetzelfde.

Schuldig Heb je de wc ermee afgenomen, dan achten we de kans groot dat je het doekje in de prullenbak mietert. Maar eerlijk: als we er alleen de keuken mee hebben gepoetst, komt het weleens voor dat het er de volgende dag gewoon nog ligt. En daarin ben je niet alleen: gemiddeld wordt het vaatdoekje één keer in de twee weken vervangen, terwijl je dit dus eigenlijk elke dag hoort te doen. Lees ook: (Don't) relight my fire: zo slecht zijn kaarsen voor je gezondheid Broedplaats Vrij logisch als je bedenkt dat het een broedplaats van bacteriën is. Die gaan maar al te lekker op zo'n warme, vochtige omgeving vol etensresten. In 2018 bleek uit onderzoek dan ook dat de helft van de vaatdoeken besmet is met schadelijke bacteriën die volgens het RIVM kunnen leiden tot maagdarmklachten, voedselvergiftiging en infecties.

En dood zijn ze Dagelijks een nieuwe dus. Denk je nu: het geld groeit me niet op de rug? Je kunt ze wassen. Best een aantal keer zelfs. Je merkt vanzelf wanneer ze uit elkaar vallen. Gewoon even op zestig graden in de wasmachine samen met de rest van je handdoeken of theedoeken en de bacteriën zijn dood. De magnetron krijgt dat ook voor elkaar: zet 'm één minuut op de hoogste stand en laat het doekje daarna goed drogen. Lees ook: Home sweet home: dit is waarom je nooit schoenen in huis moet dragen Laatste tip: is een plek echt vies, gebruik dan eerst even een keukenrol. Nog makkelijker.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Smaakt naar meer

Shop hier