Home sweet home: dit is waarom je nooit schoenen in huis moet dragen

Lifestyle

Home sweet home: dit is waarom je nooit schoenen in huis moet dragen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

27 december 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

27 december 2022 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Banjer jij ook altijd met je schoenen aan door huis? Denk daar even twee keer over na, want met je schoenen aan door huis lopen heeft meer nadelen dan je denkt.

1. Viezigheid hoort buiten De volledige zandbak uit de speeltuin van je zoontje (of die van jezelf) heb je verzameld tussen de zolen van je sneakers. Met een beetje pech zit er misschien wel een platgestampt frietje van de markt tussen. Om het nog maar niet te hebben over dat stuk kauwgom waar je per ongeluk in bent gaan staan of nog erger: kak. Hou die viezigheid dus buiten en zet je schoenen netjes in het schoenenrek. Dat scheelt je een hoop schrobben. 

Lees ook: Hé goorlap: deze 5 dingen in huis zijn viezer dan je denkt 2. Bacteriën everywhere Naast de zandbak en kauwgom die je als souvenir van een dagje speeltuin meeneemt, krijg je er een flinke dosis bacteriën bij. Heb je bijvoorbeeld een openbare wc gebruikt? Dan kan de E. colibacterie weleens aan je voeten kleven. En dat lieve, schattige hondje van de buurvrouw? Die had daarvoor nét op de grond geplast. Laat je daar nou precies je voet neerzettten. Dat is nog smeriger dan je eigenlijk denkt. Uit een onderzoek van de Universiteit van Arizona bleek namelijk dat er gemiddeld 421.000 verschillende bacteriën op schoenen zitten. De E. colibacterie zat op 27 procent van de schoenen, samen met zeven andere soorten bacteriën. En daar neem je dus 90 tot 99 procent van mee naar binnen. Gatver. Schoenen bij de deur dus.

3. Rommelkont Naast dat het gewoon mega smerig is om je schoenen aan te laten in huis, heb je er zelf ook precies niets aan. In plaats van dat je ze keurig in de schoenenkast of bij de deur zet, smijt je ze nu in een hoek van de kamer, naast de keukentafel of onder je bed. En waarom? Zodat je je vervolgens een ongeluk zoekt als je ze weer nodig hebt. Die stress is hartstikke nutteloos. Trek die leuke laarzen gewoon uit als je binnenkomt, dan weet je ook meteen waar je ze gelaten hebt. 

4. Slecht voor je voeten Buiten zonder schoenen lopen is niet heel handig. Maar binnenshuis schijnt het juist heel goed voor je te zijn. Op blote voeten lopen is goed voor je houding en balans en kan platvoeten voorkomen bij kinderen. Ook is er natuurlijk niks lekkerders dan na een lange dag je schoenen uit te doen en op de bank te ploffen. Je hersenen zeggen zo ook dat de dag voorbij is en dat je mág ontspannen. Chillen maar.

Lees ook: Waar waren we zonder deze 9 IKEA-klassiekers? 5. Gatenkaas in je vloer Naast dat het slecht is voor jezelf, zijn schoenen ook niet de beste vriend van je vloer. Je hakken tikken zo lekker op de stenen buiten, maar dat doen ze ook op jouw nieuwe laminaat. Dat dat niet zo goed is voor de staat van je vloer klinkt misschien logisch, maar ook door je zachte sneakers kunnen er lelijke beschadigingen ontstaan. Steentjes die in je zolen blijven hangen kunnen krassen veroorzaken en dat is natuurlijk eeuwig zonde. Draag in huis liever sokken of slippers.

6. Stilte graag Als je in een flat woont of een gehorig huis hebt, kun je je buren heel gelukkig maken door je schoenen uit te doen. Van dat gedreun worden ze na een tijdje stapelgek. Trek zachte en dus geluidsdichte sloffen aan en je buren zullen een stuk beter gehumeurd zijn. Misschien willen ze dan wél op je buurtbarbecue komen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen