Mogen we al? Dit is wanneer je de kerstboom 'mag' opzetten

Lifestyle

Mogen we al? Dit is wanneer je de kerstboom 'mag' opzetten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

5 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Nu november is aangebroken, begint het bij veel mensen te kriebelen. Binnenkort kan de kerstboom weer worden opgetuigd. Maar wat is nou het perfecte moment om de kerstballen uit de kast te trekken? &C dook in de kerstboom-etiquette.

Bij velen komt-ie er pas in na Sinterklaas, maar er zijn ook genoeg mensen die in november de boom al optuigen. Onderzoek toont niet voor niets aan dat het vroegtijdig neerzetten van je kerstboom écht gelukkiger maakt.

Wanneer mag de boom op? Toch is het volgens de kerstboom-etiquette niet de bedoeling om nu al je kerstboom op te zetten. En nee, ook niet na Sinterklaas. Wanneer dan wel? Dit kan even schrikken zijn, dus hou je vast. Officieel moet je wachten tot 21 (!) december. Op deze datum gaat de kerstperiode van start, dus vroeger werd de boom dan ook pas op deze datum in huis gehaald.

Lees ook: Wedden dat jij al die tijd je kerstboom al verkeerd optuigt? Zo doe je het goed

Ach, gelukkig zijn regels om gebroken te worden. Toch? In Amerika is het gebruikelijk om de kerstboom op te zetten aan het begin van de advent en Nederlanders zetten 'm meestal zo rond tien december op.

Kerstboom afbreken De regels wat betreft het aftuigen van je kerstboom zijn in Nederland ook duidelijk. Officieel duurt de kerstperiode van 21 december tot Driekoningen op 6 januari. Dat is dan ook gelijk de dag dat je 'm aftuigt. Al zullen wij het ook niet verder vertellen als je de kerstspullen eind december al opruimt. Of ergens begin maart. Kan gewoon.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen