Hoe lang kan je zo'n voorgekookt en -geschilderd paasei eigenlijk eten?

Lifestyle

Hoe lang kan je zo'n voorgekookt en -geschilderd paasei eigenlijk eten?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

1 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

1 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Geschilderde eieren staan natuurlijk heel fleurig op de paastafel, maar we begrijpen het best als je tussen de voorbereidingen en paasbezoeken geen tijd hebt voor de hele mikmak. Dan zijn voorgekookte geverfde eieren een oplossing. Maar hoelang kun je zo’n ei eigenlijk eten? Wij doken de schoolbanken in voor het antwoord.

Of je het nou hebt over chocolade of de gewone variant – eieren zijn niet aan te slepen tijdens Pasen. Daarom wil je er zeker een paar inslaan, ook als je geen tijd hebt om zelf in de keuken te staan. Maar dan wil je wel eerst weten hoe lang die dingen eigenlijk meegaan.

Lees ook: Waar komt de paashaas eigenlijk vandaan?

Effe een lesje Eieren bederven doordat de schaal zuurstof en bacteriën doorlaten. Door een ei te koken worden de micro-organismen wel gedood, maar de schaal krijgt een soort van poriën – waardoor er opnieuw viezigheden in kunnen sluipen. Hoe werkt dat dan bij voorgekookte eieren die beschilderd zijn? Door de speciale verf die op de gefabriceerde eieren zit, worden de poriën 'geseald', en kun je ze dus langer bewaren dan eieren waarvoor je zelf in de keuken staat. De schellak en kleurstoffen in de verf zijn allemaal gecontroleerde E-nummers en zitten alleen in de schil eromheen – dus maak je maar geen zorgen, die eet je niet eens op. Hoe lang kan je die eieren dan eten? De gekleurde eieren kun je drie weken bewaren, soms zelfs wel 24 dagen. Pas wel op, dit kan echt alleen bij de voorgekookte eieren uit de supermarkt. Een zelf gekookt- en geschilderd ei kun je maar een week bewaren, de gewone verf heeft namelijk niet hetzelfde effect als de eierverf die ze in de fabriek gebruiken. Het leven is niet altijd een feestje.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen