Het is mega gezond om kliekjes pasta en rijst te eten, en dít is waarom

Lifestyle

Het is mega gezond om kliekjes pasta en rijst te eten, en dít is waarom

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

3 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

3 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Je bent heus niet de enige die een klein handje pasta in de pan gooit, en vervolgens met een hoeveelheid eindigt die drie gezinnen kan voeden. Bewaar de restjes pasta en rijst voortaan vooral in je koelkast of vriezer, want die zijn blijkbaar hartstikke gezond.

Volstouwen dus, die Tupperwarebakjes. Wordt die rommelige lade gelijk een stuk leger. Iets met twee vliegen.

Koud is goud Wat blijkt nou, als je pasta en/of rijst kookt en het daarna laat afkoelen in de koelkast wordt het gezonder, zo vertelt darmfysioloog Balazs Bajka aan New York Times. De kou zorgt er namelijk voor dat bepaalde types zetmeel veranderen in een gezondere versie. Om een lang verhaal even kort te maken: de moleculen in het zetmeel krimpen in de kou - iets wat in de natuur vaker voorkomt - waardoor ze moeilijker te verteren worden. En da's een goed teken.

Lees ook: Grote kans dat jij een lolly verkeerd openmaakt: zo doe je het goed

Omdat het zetmeel nu moeilijker te verwerken is, zorgt het ervoor dat je bloedsuikerspiegels niet zo hard omhoog schieten. Het reist juist verder af naar je darmen, waar het de micro-organismen voedt. Het resultaat: gezondere darmen, minder cholesterol en zelfs een verkleinde kans op bepaalde soorten kanker. Wie had dat gedacht?

Jij blij, toilet blij Bovendien worden er ook meer vezels aangemaakt in rijst en pasta als ze in de koelkast staan. Dat betekent niet alleen dat je stoelgang beter wordt - en je dus niet meer een halfuur op het toilet hoeft te zitten na een pittige curry, maar 25 minuten - maar ook dat je niet zo'n opgeblazen gevoel krijgt na het eten. Daarnaast loop je ook nog 'ns minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Artsen raden diabetespatiënten daarom ook vaak aan om gebruik te maken van de rijst/pasta-in-koelkast-hack.

Smoesje voor eigen bestwil Oké, we zeggen nu niet dat je je hele koelkast moet volstouwen met kliekjes rijst en pasta. De goede vezels en zetmeel vind je ook in producten zoals volkoren granen, peulvruchten, fruit en groenten. Gezond eten gaat uiteindelijk vooral om het hebben van een goede balans. Maar we hebben nu in ieder geval een goed excuus als onze partner vraagt waarom de koelkast wéér zo vol staat met pasta pesto.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien) en is tekststagiair bij &C. Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur