&C's grote anti-muggentest: van citronella tot ventilator, wat werkt nou écht?

Lifestyle

&C's grote anti-muggentest: van citronella tot ventilator, wat werkt nou écht?

Steffi Posthumus
Door

Steffi Posthumus

Gepubliceerd op

5 juni 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

5 juni 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Zeg je muggen, dan zeg je jeuk. Jeuk aan je oren door het gezoem, en jeuk aan de bulten waar ze je hebben geprikt. Nu het muggenhoogseizoen eraan zit te komen, leek het ons tijd om korte metten te maken met die akelige prikkers en alle mogelijke anti-muggenspullen uit de kast te trekken en te testen. Want: wat werkt nou écht tegen muggen en wat niet?

Als ik één vijand in mijn leven moet noemen, zijn het muggen. Het gezoem, de jeuk en de (bloed)vlekken die ze achterlaten als ik ze gefrustreerd neermep. En ja, dat laatste is deels mijn eigen schuld, maar toch. Nu heb ik ook nog eens de pech om in een buurt te wonen waar al jaren een muggenplaag gaande is. Niet chill, maar wel de perfecte situatie om te testen welke anti-muggentools nu werkelijk zin hebben en aan welke je je zuurverdiende centen beter niet kan uitgeven omdat je er naderhand toch uit komt te zien als een pukkelige puber.

&C anti-muggentest - Muggenstekker - stekker - ultrasoon geluid - Kabelshop.nl

Wat: muggenstekker Hoe: ultrasoon geluid Oppervlakte: 90m2 Prijs: € 15,95 Sterren: ⭐ Review: Het werkt heel simpel: je knalt de stekker in het stopcontact, er gaat een blauw lampje knipperen en klaar is Kees. Het geluid hoor je niet, daar is het te hoog voor. De muggen - als het goed is - wel, waardoor ze weg zouden moeten blijven. Helaas met de nadruk op 'zouden moeten', want de eerste avond dat ik gebruik maak van deze muggenstekker heb ik een zoemende bezoeker die zich niets van het geluid aantrekt. De volgende morgen word ik wakker met drie nieuwe bulten. Ik geef de muggenstekker daarna nog twee dagen de kans zich te bewijzen, maar helaas. De muggen boeit het geen reet en het felle, blauw knipperlampje maakt de nachtrust er ook niet beter op. Thank you, next.

&C anti-muggentest - Muggenlamp - Perel - uv licht - mug - Kabelshop.nl

Wat: muggenlamp Hoe: UV licht Oppervlakte: 80m2 Prijs: € 29,95 Sterren: ⭐⭐⭐⭐ Review: Ook de UV-muggenlamp is makkelijk te installeren. Kwestie van stekker in 't stopcontact en gaan. Het idee is dat de UV-lamp de muggen aantrekt, zodat ze tegen het metalen rooster vliegen. Zodra ze het rooster raken, worden ze geëlektrocuteerd en vallen in het bakje onder de lamp. Het blauwe licht is niet erg sfeerverhogend en ook zeker niet slaapbevorderend, máár het ding werkt wel. En noem het morbide, maar het geluid dat je hoort wanneer ze in het rooster vliegen is zo bevredigend dat het het akelige licht compenseert. Dzzzt. Doei mug.

&C anti-muggentest - citronella - huisparfum - muggen - Maison Lampe Berger - geurkaars

Wat: mugwerend huisparfum en geurkaars van Maison Berger Paris Hoe: citronella-geur Oppervlakte: 12m2 Prijs: huisparfum 500 ml € 14,95, geurkaas 180 gr € 16,- Sterren: ⭐ voor de mugwerendheid / ⭐⭐⭐⭐⭐ voor de geur Review: Muggen zouden een bloedhekel hebben aan de geur van citronella. Mooi, want ik vind het juist een hele lekkere geur. Dus hup, die kaars aan. Het huisparfum werkt als een soort olielamp: je giet het parfum in de lamp, hangt de lont erin en laat die een tijdje trekken. Wanneer het parfum deels is opgezogen door de lont (duurt zo'n 20 minuten) steek je die aan en laat je 'm twee a drie minuten branden. Vervolgens blaas je 'm uit, zet je de sierdop erop et voilà: het parfum wordt langzaam verspreid. Superlekker fris, maar helaas: muggen weert het niet. Even Googlen en ik ontdek ook een onderzoek (Journal of Insect Science, 2017) waaruit blijkt ook dat het hele muggen-haten-citronella-verhaal een fabeltje is. Helaas. Maar: m'n slaapkamer ruikt wel top. Ook fijn.

&C anti-muggentest - muggen - ventilator - beeld Clean Air optima

Wat: (stille) ventilator Hoe: wind Oppervlakte: afhankelijk van je ventilator (of ie kan draaien, hoe hard hij kan etc.) Prijs: €89,- Sterren: ⭐⭐⭐⭐ Review: Die dunne muggenvleugeltjes kunnen simpelweg niet tegen wind op vliegen, dus laat je een ventilator in je kamer wapperen, dan blijven de muggen weg. Althans, als je 'm op een strategische plek neerzet. Want ergens in een hoek ver weg van je bed heeft geen zin. Dan vliegen ze daar gewoon omheen en zoemen ze alsnog vrolijk rond je hoofd. Dus: richt dat ding op de plek waar je geen muggen wil. In mijn geval: mijn bed en specifiek mijn hoofd. Werkt top en je kamer is ook meteen lekker koel. Enige minpunt: met een beetje pech wordt je wakker als een houten klaas (want: stijve nek en schouders) en een loopneus (want: tocht).

‘CHIMAI’ Bamboestof - Klamboe - 160cm 2pers - Wit - anti muggen - klamboewinkel.nl

Wat: klamboe Hoe: stof Oppervlakte: zo groot als je bed Prijs: € 109,- Sterren: ⭐⭐⭐⭐⭐ Review: Hoe een klamboe werkt, spreekt voor zich. Maar welke klamboe bij jouw situatie past, dát kan soms nog best een zoektocht zijn. Gelukkig stond Bart van Klamboewinkel.nl paraat voor advies. Eerst moesten er wat vragen worden beantwoord: hoe groot is je bed, is er veel ruimte om je bed heen, en zou je uit bed willen kunnen stappen terwijl je nog binnen de klamboe zit? Heb je een recht of een schuin plafond? Kun en wil je haakjes in het plafond schroeven of gebruik je liever kleefhaakjes? En wil je door de klamboe heen TV kunnen kijken? In mijn geval kwamen we uit op de Chimai: een rechthoekig hemelbedmodel van bamboestof (want: geen tv in de kamer, de stof voelt zacht en duurzaam en houdt de boel koel in de zomer en warm in de winter).

Het ophangen was effe een werkje. Maar dat kwam vooral door mijn ongeduld: ik wilde niet wilde wachten tot m'n vriend thuis was om te helpen, dus stond eigenwijs als een soort acrobaat op het bed die kleefhaakjes op de juiste plek te plakken. Maar toen-ie eenmaal hing was het feest, want het voelt meteen alsof je in een soort luchtige tent slaapt. Heel gezellig. Beetje jammer dat de kat dat ook vond en er meteen in hing, maar dat was simpel op te lossen: kat uit de slaapkamer houden.

Al met al is dit - voor mij - by far de beste optie voor rustige, mugloze nachten. Waar ik met de standaard, 'ronde' klamboes nogal eens verstrikt raakte in de klamboe wanneer ik er 's nachts uit probeerde te komen, heeft dit rechthoekige geval twee duidelijke openingen, die ook zelf weer goed sluiten (belangrijk, want anders vliegen die muggen alsnog snel naar binnen, sneaky basterds die ze zijn).

Inmiddels slapen we al twee maanden mugvrij. Tot ik gisteren de kamer binnenliep en de kleefhaakjes het hadden begeven. Of dat de plaklaag was of de kat die stiekem toch in de klamboe is gaan hangen is de vraag, maar de oplossing is simpel: toch maar gewoon haakjes erin schroeven. Liever gaten in het plafond dan bulten op m'n kop.

delen
Steffi Posthumus

Steffi Posthumus (1988) is – naast redacteur bij &C – een vroege vogel, maar wel een met een ochtendhumeur. Ze woont in een kleurrijk Amsterdams paleis met kat Prins én giga discobal, probeert al twee jaar lang Turks te leren (met matig succes) en eet 't liefst alles met een goede lik sambal.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur