Dat je het effe weet: vanaf deze temperatuur moet je de verwarming aanzetten

Lifestyle

Dat je het effe weet: vanaf deze temperatuur moet je de verwarming aanzetten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 oktober 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

22 oktober 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Er is één grote vraag die ons ieder jaar opnieuw bezighoudt: vanaf hoeveel graden zet je de verwarming aan? Is dat nu al? Of moet het dan buiten nog kouder zijn? Geen stress, wij hebben het verlossende antwoord voor je.

Het liefst laten we de verwarming zolang mogelijk uit, omdat stoken gewoon takkeduur is. Sorry, wij kunnen het ook niet mooier maken. Helaas moet het ding op een gegeven moment toch echt aan. Een ijskoud huis zorgt niet alleen op de lange termijn voor gezondheidsproblemen, maar ook voor vochtproblemen en schimmelvorming. Moet je niet willen.

Minimum temperatuur Een vuistregel voor wanneer de verwarming precies aan moet is er niet, maar uit onderzoek blijkt dat bij de meeste Nederlanders de verwarming aangaat als de temperatuur buiten zakt tot 13,9 graden Celsius. Al zijn er natuurlijk ook mensen die de verwarming eerder of later aanzetten: het is maar net hoe goed je huis is geïsoleerd en hoe erge koukleum je bent.

Lees ook: Bok op met je energieprijzen: 9 lifehacks om je huis beter te verwarmen

Als de verwarming eenmaal aangaat, stookt de gemiddelde Nederlander op 19,9 graden. Om vochtproblemen en schimmelvorming te voorkomen moet het volgens de GGD 18 graden of warmer in huis zijn. Voor ouderen en zieken ligt de minimumtemperatuur iets hoger: tussen de 20 en 21 graden.

In de avond? Draai je de verwarming standaard uit als je naar bed gaat? Volgens het RIVM kun je dat beter niet doen. Zij raden aan om de verwarming op 15 graden te zetten. Dat geldt ook als je in de winter op vakantie gaat om de kou te ontvluchten.

Zó weet je dat ook weer.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen