Bah bah: 5 alledaagse dingen die eigenlijk heel vies zijn

Lifestyle

Bah bah: 5 alledaagse dingen die eigenlijk heel vies zijn

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

15 november 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

15 november 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Mensen met smetvrees opgelet: dit artikel zorgt gegarandeerd voor jeuk. En als je nog geen smetvrees hebt, lees vooral door, dan krijg je dat vanzelf. Deze alledaagse dingen raak jij (bijna) elke dag aan en zitten vol met bacteriën.

Mij niet bellen Over telefoons wordt vaak gezegd dat ze smerig zijn, maar toch maakt bijna niemand ze ooit schoon. Die mensen hebben waarschijnlijk nooit gezien hoe de bacteriën die op hun scherm zitten eruitzien. Op elke vierkante centimeter van jouw telefoon zitten 2000 tot 4000 bacteriën, die je elke dag tientallen keren aanraakt. Deze zijn voornamelijk afkomstig van jouw huid en luchtwegen. Het kan dus zeker geen kwaad om regelmatig een doekje over je scherm heen te halen. En je handen te wassen nadat je naar het toilet bent geweest. Anders kun je wel raden waar die plas- en poepsporen belanden. Bah.

Afstand(sbediening) houden Je kunt beter afstand houden van dit voorwerp als je hem niet eens in de zoveel tijd schoonmaakt: de afstandbediening. Net als bij je telefoon belanden er huidbacteriën op het apparaat, alleen nu van het hele huishouden - en tante Ria die elke week televisie komt kijken. Hierdoor wordt de boel er niet schoner op. Eet je graag popcorn of chips bij de film? Blijf dan met je tengels van de afstandsbediening af. Die extra olie en vetten zorgen ervoor dat de bacteriën een nog fijner leven leiden. Volgens de Univeristy of Virginia heeft vijftig procent van de huishoudens zelfs een afstandsbediening waar het rhinovirus op leeft. Niet gek dat je snel ziek wordt. Lees ook: Spic en span: zo hou je een grote herfstschoonmaak

Bakkie kak Gezellig een kop koffie drinken met collega’s op werk wordt een stuk minder gezellig als je weet waarom de koffiemokken vaak zo ranzig zijn. Negentig procent van de bekers heeft bezoek van bacteriën en - hou je maag goed vast - op twintig procent zit er poepsporen. Hoe dit kan? Vijftig procent van de Nederlanders wast zijn handen niet na een toiletbezoek. Je wil toch niet dat een van jouw collega's een bak pleur drinkt met sporen van jouw toiletbezoek van gisteren? Of erger, jij drinkt uit een mok waar de poepresten van je baas op zitten. Dat dacht ik al. Wassen die handen.

Lees ook: Deze 8 dingen doe je altijd fout als je je huis schoonmaakt

(Tanden) poetsen Terwijl jij je tanden schoonmaakt, wordt jouw tandenborstel alleen maar viezer. Dat is prima. Je vervangt je tandenborstel op zijn tijd en klaar is Kees. Maar dat is niet genoeg. De meeste bacteriën belanden vanuit je mond op je tandenborstel en reizen naar beneden, naar de tandenborstelhouder. Het is een Donkere, vochtige plek die niet (vaak) schoongemaakt wordt. Dit is dus gewoon een open uitnodiging voor bacteriën. Het kan nog erger: 27 procent van de houders bevatten coliforne bacteriën, die kunnen doelen op een fecaal-orale besmetting. Dat is een besmetting die plaatsvindt door inname van ontlasting via de mond. Voortaan de tandenborstelhouder gewoon meenemen in je schoonmaakroutine dus.

Water met een smaakje Zo alledaags is een hotelbezoek misschien niet, maar het is te bizar om niet op deze lijst te zetten: de hotelkamer waterkoker wordt regelmatig gebruikt om de was te doen. En niet zomaar een was - spijkerbroeken en truien passen er natuurlijk niet in - maar ondergoed. Vincent van Dijk deelt in zijn boek Amsterdam Slaapt, waarin hij zijn ervaringen deelt over een jaar lang in Amsterdamse hotels slapen, dat vooral zakenmensen in hotels hun ondergoed in waterkokers wassen. Je moet iets als je niet genoeg kofferruimte hebt voor ondergoed voor de hele week?

Alsjeblieft. Hopelijk heb je je lunch binnengehouden en je koffie niet uitgespuugd.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur