Word je helemaal lijp van je slechte wifi? Er is een nieuwe oplossing

Food & Home

Word je helemaal lijp van je slechte wifi? Er is een nieuwe oplossing

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

20 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Myrthe Giesberg

Gepubliceerd op

20 september 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Myrthe Giesberg

Je kent het wel. Heb je net een belangrijke meeting of naderende deadline, knalt je wifi er opeens uit. Niets dat ons sneller op de zenuwen werkt dan dat. Thank god komt er binnenkort een nieuwe oplossing voor trage verbindingen.

Toegegeven, we zijn best een beetje verwend met snelwerkend en draadloos internet overal waar we wonen en werken, en soms zelfs terwijl we onderweg zijn. Maar doordat we dit gewend zijn, wordt het des te vervelender als dat internet opeens besluit ermee te kappen. Al helemaal als dat besluit zo'n 83 keer per dag genomen wordt. Boosdoeners alom Een slechte verbinding kan met allerlei boosdoeners te maken hebben. Zo kan het wifi-netwerk van de buren jouw verbinding in de weg zitten, net als alarmsensoren, babyfoons, weerstations en magnetrons in en om het huis. Het is een beetje als op een snelweg rijden eigenlijk. Hoe meer verkeer, hoe langzamer iedereen vooruit gaat. Ook het hebben van een verouderd wifi-apparaat kan de boel vertragen en ervoor zorgen dat je veel langer naar een ladend scherm zit te turen dan je lief is. Lees ook: Begin maar met sparen: dit kun je verwachten van de spiksplinternieuwe iPhone Cursus Chinees We begrijpen dat je al lichtelijk agressief wordt bij het idee, maar niet getreurd. Er komt binnenkort een oplossing voor veel van deze problemen: een nieuw type wifi-netwerk. Dit spiksplinternieuwe type heet wifi 6E. De eerste wifi-routers zijn al verkrijgbaar en er komen steeds meer producten met wifi 6E-ondersteuning op de markt. Wat dit netwerk dan anders dan anderen maakt? Het verschil zit 'm in dat voor 6E een 6GHz-band gebruikt wordt - ja, dat is voor ons ook net Chinees - in plaats van een 2,4GHz- of 5GHz-band. Eigenlijk wil dat zeggen: een andere radiofrequentie. De 2,4GHz of 5GHZ-frequenties zitten al propvol met netwerken die vechten om een plekje, terwijl er op de 6GHz-frequentie nog ruimte zat is. Maar het kersverse netwerk zorgt ook op een andere manier voor minder storingen. De hogere frequentie maakt het bereik net iets kleiner, legt Jan Buis, wifi-expert en hoofd ontwikkeling bij technologiebedrijf Genexis, uit aan NU.nl 'Dat geldt dus ook voor het bereik van de netwerken van je buren. Daardoor heb je minder last van storing door andere netwerken, waardoor je wifi-netwerk veel sneller is.' Door die beperktere dekking zul je misschien wel wat extra wifi-punten in huis moeten creëren, bij voorkeur aan de router verbonden via een kabel, maar hey, dan heb je ook wat. Kleine kink in de kabel Een nadeel aan dit nieuwe verbindingstype is wel dat nog niet alle apparaten ermee overweg kunnen. De nieuwste iPhone bijvoorbeeld, gaat nog niet zo goed op wifi 6E. Alleen de nieuwste computers, laptops en wifi-router weten er tot nu toe raad mee. Beschik je nog niet over de nieuwste snufjes? Dan zul je dus nog even geduld moeten hebben. Is dat wel het geval? Dan heb je voorlopig het rijk alleen op de 6GHz-band. Wij zijn jaloers.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is Editor Entertainment & Lifestyle, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en mag wakker gemaakt worden voor krokante tosti’s met kaas. Moeten ze wel écht krokant zijn, dat wel.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen