Bloedhitte: met deze trucs voorkom je dat je huis een sauna wordt

Food & Home

Bloedhitte: met deze trucs voorkom je dat je huis een sauna wordt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 juli 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Gepubliceerd op

19 juli 2022 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Valentina Vos

Vooral mensen met een appartement, plat dak of zolderkamer zijn helemaal de dupe nu het weer hartstikke heet is buiten. We mogen niet zeiken, weten we, maar die sauna die je er gratis en voor niets bij krijgt hoeven we niet per se. Gelukkig kan je iets doen om dat te voorkomen.

1. Hou ramen en deuren dicht Hoe tegenstrijdig dat misschien ook lijkt, ramen en deuren kan je beter de hele dag dicht houden als het bloedheet is. De hete lucht van buiten kan op die manier namelijk niet binnendringen, waardoor het lekker koel blijft. Als de zon onder is en het buiten koeler is zet je natuurlijk wel de hele boel open, kan je huis lekker doorluchten. 2. Doe je gordijnen dicht Ramen op het zuiden of westen? Dan kan je de klok erop gelijkzetten dat jouw huis in de loop van de dag verandert in een regelrechte hel. Als je zonneschermen hebt doe je die natuurlijk naar beneden op warme dagen, maar als je die niet hebt wil je de zon op een andere manier buiten houden. Door de gordijnen dicht te doen bijvoorbeeld. Heb je van die hartstikke leuke witte doorschijnende gordijnen die precies niks doen om de zon tegen te houden? Dat schiet niet op. In plaats daarvan kan je op warme dagen grote doeken voor je raam hangen. Badhanddoeken, picknickkleden, de hele mikmak. 3. Zet een bevroren fles water voor een ventilator De ventilator blaast dan de koele lucht die van de koude fles afkomt je woonkamer in, en je kan je wel voorstellen: dat is heerlijk. Tip van ons, voor jou: haal de fles een uur voor je gaat slapen uit de vriezer en zet hem met ventilator en al in je slaapkamer. Als je gaat slapen is je kamer afgekoeld en voelt het alsof er een zomerbries door je slaapkamer heen waait als je de ven aan laat staan. 4. Gebruik geen apparaten die warm worden Pc's, stofzuigers en het fornuis: gebruik die maar niet op een warme dag. Ze geven namelijk zoveel hitte af dat het er niet bepaald koeler op wordt binnen jouw vier muren. En geef toe: het is geen straf om stofzuigen een keer over te slaan en eten te bestellen in plaats van te koken. 5. Plant een boom Als je een tuin met genoeg ruimte hebt, kan een boom planten een goede manier zijn om schaduw te creëren. Enig minpunt: als je pech hebt kan je nergens in je tuin meer in de zon zitten. Plant je boom dus strategisch en zorg dat-ie precies genoeg schaduw geeft aan je huis. 6. Verf je dak wit Vrij last minute, maar wel effectief: voorzie je dak van een ander kleurtje. Vooral handig als je een plat dak hebt, want dakpannen verven wordt nog een lastig verhaal. Hoe dan ook, wit weerkaatst de uv-straling terwijl zwart de warmte absorbeert. Je kan je dus wel voorstellen bij welk dak je huis koeler is. Precies, even langs de bouwmarkt dus.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen