Dit zijn de 5 gruwelijkste realityseries uit de televisiegeschiedenis

Entertainment

Dit zijn de 5 gruwelijkste realityseries uit de televisiegeschiedenis

Ismay Gijsen
Door

Ismay Gijsen

Gepubliceerd op

19 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

19 mei 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Van B&B Vol Liefde tot Love Island: wij zijn altijd te porren voor een goede realityserie. Toch gaat het er niet in iedere serie zo gemoedelijk aan toe, in tegendeel. De afgelopen televisiejaren zijn er heel wat gruwelijke programma's voorbij gekomen.

Fear Factor Wie herinnert zich de Amerikaanse realityserie Fear Factor nog? Van 2001 tot 2006 zagen we hoe deelnemers onder de meest extreme omstandigheden hun angsten onder ogen kwamen. Denk aan het ondergaan van elektrische schokken, liggen in een bad met miljoenen maden en het eten van rauwe visogen. Waarom keken we hier in vredesnaam vrijwillig naar?

Lees ook: Op de kijklijst: driedelige serie House of Kardashian dit najaar te zien Kid Nation In de Amerikaanse realityserie Kid Nation uit 2007 werden 40 kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar gedropt in een verlaten stad genaamd Bonanza City in Mexico. De kinderen werden verdeeld in vier teams, die moesten samenwerkingen om een eigen samenleving op te bouwen zonder volwassenen. Na één seizoen werd de serie stopgezet, omdat kijkers en critici zich zorgen maakten om de veiligheid en het welzijn van de kinderen.

Susuna! Denpa Shonen Dacht je dat jet niet erger kon? Nou, dat kan dus wel. In 1998 werd de Japanse realityserie Susuna! Denpa Shonen uitgezonden. In het programma werd komediant Nasubi zonder kleren, spullen of contact met de buitenwereld opgesloten in een appartement waar hij pas uit mocht komen als hij met loterijen 1 miljoen yen (omgerekend zo'n 10.000 euro) bij elkaar had gewonnen. Naast vrijheid moest hij ook zijn eigen eten winnen. Toen Nasubi na 335 dagen het bedrag bij elkaar had gewonnen, werd hij overgeplaatst naar een appartement in Korea. Hier begon het hele riedeltje weer opnieuw: zonder kleding en enig menselijk contact moest hij genoeg prijsgeld winnen om zijn vliegticket terug naar Japan te betalen. Uiteindelijk heeft Nasubi 15 (!) maanden opgesloten gezeten. Het ergste van alles? Nasubi wist niet dat hij 24 uur per dag werd gefilmd en dat er zo'n 17 miljoen mensen elke week keken naar hoe hij wanhopig worstelde om geld te verdienen.

De Dansmarathon Niet alleen in het buitenland maken ze bizarre programma's, maar ook in Nederland kunnen we er wat van. Want eh, wie herinnert zich het programma De Dansmarathon uit 2021 nog? 100 koppels moesten 50 uur non-stop dansen met slechts een pauze van 35 minuten. Wie het langst door kon gaan, won een enorme geldprijs van 100.000 euro. Ruim 1 miljoen kijkers zagen een vrouw flauwvallen, een man hallucineren en de uiteindelijke winnares, dansend, in huilen uitbarsten.

Lees ook: Podcasts parels: dit zijn de luistertips van deze week #1 Shattered Om maar even in het thema 'mensen martelen met slaaptekort' te blijven: in de Engelse show Shattered uit 2004 werden deelnemers uitgedaagd om een week lang (lees: 168 uur) wakker te blijven. Iedere keer dat iemand langer dan tien seconden diens ogen dichtdeed, ging er 1.000 pond uit de pot. Na een paar dagen begonnen sommige deelnemers te hallucineren: zo dacht één iemand dat hij de premier van Australië was en dachten sommige mensen dat ze geen kleren droegen.

delen
Ismay Gijsen

Ismay (1996) is verslaafd aan organize video's op TikTok, maar kan zelf niks opgeruimd houden. Haar zuurverdiende centen geeft ze het liefst uit in een restaurant of aan een item dat op haar veel te lange wishlist met skincare prijkt.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen