Cover vol iconische vrouwen: Britse Vogue pakt uit

Entertainment

Cover vol iconische vrouwen: Britse Vogue pakt uit

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

9 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

Beeld Vogue UK

Gepubliceerd op

9 februari 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

Beeld Vogue UK

End of an era: veertig van de meest iconische vrouwen ter wereld stralen op de laatste cover van Edward Enninful, creative director van de Britse Vogue. Voor zijn allerlaatste - de 76ste! - cover heeft hij ál deze beroemde vrouwen opgetrommeld als laatste eerbetoon. 

In de zes-en-een-half jaar dat Enninful bij Vogue werkte als Editor-in-Chief en adviseur heeft hij veel diversiteit in het blad gebracht. Hij was de eerste zwarte man in zo’n hoge functie bij een Brits modeblad en dat was ook te zien in zijn werk. Waar het vroeger vooral wit, jong en mooi was wat de covers sierde, was hij niet bang om ook zwarte of oudere vrouwen op de cover te zetten. En niet zomaar covers: die met Naomi Campbell, Precious Lee en Judi Dench horen bij de meest iconische covers die de Britse Vogue ooit gemaakt heeft. Daarom wist hij precies wat zijn laatste cover moest zijn. Veertig vrouwen in de schijnwerpers zetten: 'Ons team wist gelijk dat er niet maar één vrouw stond voor de laatste jaren van het magazine, dat waren er veel meer. We hadden een groep nodig die de kracht uitstraalt van wat een fijne en evolutionaire bladzijde deze jaren waren in Vogues geschiedenis.' 

Van Londen, Parijs en tot Milaan: overal kwamen de vrouwen vandaan Maar dan moet je nog wel al die veertig succesvolle vrouwen met drukke levens bij elkaar zien te krijgen - op dezelfde dag. En óf ze kwamen. Uit Londen, Parijs, Milaan, Los Angeles en nog verder verzamelden de vrouwen in New York voor de shoot. Om acht uur ‘s ochtends stroomde de set vol met modellen, actrices, muzikanten, sporters en mediasterren. Zangeres Miley Cyrus kon niet geloven dat het Enninful gelukt is: 'Om een van deze vrouwen op de cover te krijgen duurt al maanden, en om er dan veertig te krijgen? Ongekend.' Applaus voor de producer van Vogue.

Wie o wie staan er dan op die cover? Veertig van de succesvolste vrouwen ter wereld sieren de cover, die tot leven kwam dankzij een team van stylisten, veertig haar- en make-upartiesten en drie fotografen. Zo staan supermodellen Cindy Crawford, Kaia Gerber, Kate Moss, Naomi Campbell, Gigi Hadid en Linda Evangelista op de voorpagina. Maar ook actrices Salma Hayek Pinault, Laverne Cox en Anya Taylor-Joy. Zangeressen Miley Cyrus, Dua Lipa en supersterren Oprah Winfrey, Victoria Beckham, Jane Fonda en tennisster Serena Williams zijn van de partij.

En dat is nog niet eens iedereen. Wauw, wat een lijst zeg. Stiekem zijn we toch jaloers op al die iconische vrouwen. 

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen