Beyoncé verdient miljoenen met optreden: deze 5 artiesten kunnen er ook wat van

Entertainment

Beyoncé verdient miljoenen met optreden: deze 5 artiesten kunnen er ook wat van

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 januari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes

Gepubliceerd op

24 januari 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

tekst Sanne Roes

Beyoncé krijgt flink wat kritiek over zich heen nadat ze een exclusief optreden heeft gegeven in Dubai waarmee ze – met een uurtje zingen – maar liefst 24 miljoen dollar (!!) binnenharkte. Knap wat centen, maar ze is zeker niet de enige artiest die zoiets voor elkaar kreeg.

Eerst effe over die kritiek: fans van de zangeres zijn boos. En niet zo'n beetje ook. Ze vinden haar hypocriet. Want waar Queen B op haar laatste album Renaissance nog een eerbetoon bracht aan de zwarte en lhbtiq+ gemeenschap, stond ze nu voor een flinke smak geld op te treden in een land waar op homoseksualiteit de doodstraf staat. En dat niet alleen: ze zong geen enkel nummer van het album, dus een daad van verzet kan je 't ook niet noemen. Nope, dit riekt toch echt naar keihard cashen.

En daarin is de zangeres niet de enige. Ook deze vijf artiesten wisten in no time flink wat flappen binnen te halen met een enkel optreden:

Lees ook: Free the nipple: wedden dat deze 7 celebs straks helemaal losgaan?

1. Mariah Carey - 1 miljoen dollar All I want for Christmas... is geld. Voor deze zangeres in ieder geval wel. In 2008 trad Mariah Carey op voor de zoon van de voormalige leider van Libië, Moammar Gaddafi, een radicaal leider die verdacht werd van terrorisme. Ze zou voor haar optreden zo'n 1 miljoen dollar hebben gekregen. Pas drie jaar later zei ze er spijt van te hebben, en dat ze destijds niet precies wist wie haar had ingehuurd. Dat is mosterd na de maaltijd, Mariah. Wel beloofde ze dat de opbrengsten van een nieuwe single naar mensenrechtenorganisaties zouden gaan, ter compensatie. Beyoncé trad er die avond trouwens ook op, en zou haar verdiende 2 miljoen dollar gelijk gedoneerd hebben aan 't goede doel. Kijk, toen kon ze wel haar excuses aanbieden, wij wachten geduldig af...

2. Kanye West - 3 miljoen dollar In 2013 reisde Kanye West naar Kazachstan om op te treden op een bruiloft. Niet zomaar een bruiloft, nee, die van de kleinzoon van president Nursultan Nazarbayev. Met dit optreden heeft Yé 3 miljoen dollar verdiend én als bonus een bak van kritiek. Mensenrechtenorganisaties waren namelijk flink tegen het optreden omdat de president werd verdacht van corruptie en het schenden van mensenrechten. Kanye negeerde al het commentaar en klom – surprise, surprise – tóch het podium op. Sociale media stonden vol met beelden van het concert. Kanye is in de jaren erna niks veranderd, helaas.

3. The Rolling Stones - 7 miljoen dollar Schraap jij je moed bij elkaar om ein-de-lijk die welverdiende salarisverhoging te vragen. De Rolling Stones vroegen zonder blikken of blozen gewoon 7 miljoen voor 40 minuten optreden, ka-ching! En dat gewoon om effe op te treden op een verjaardagspartijtje. Nou ja, 'tje'. De Amerikaanse miljardair David Bonderman had blijkbaar zin om z'n geld eens even flink te verbrassen.

Lees ook: Kruisje gezet: Kim Kardashian kocht dit juweel van prinses Diana

4. Michael Jackson - 16 miljoen dollar Als er iemand was die grote verjaardagsfeesten gaf, was dat wel de sultan van Brunei. De sweet sixteen van je buurmeisje is er niks bij, geloof ons. In 1996 huurde hij namelijk niemand minder dan Michael Jackson in om op zijn vijftigste verjaardag op te treden. The king of pop kreeg hier zo'n 16 miljoen dollar voor! Hij gaf in totaal drie optredens: één voor het grote publiek en twee kleinere voor de speciale gasten van de sultan. Het hele feest duurde maar liefst twee weken (stel je voor, wij zijn na één avond al kapot) en de sultan ontving drieduizend gasten. Knap dure midlifecrisis.

5. André Hazes Jr. - 49.500 euro Oké, eerlijk, deze hoort vergeleken met de bedragen en situaties die we hierboven noemden niet helemáál thuis in dit rijtje. Toch is Dré op dit moment de duurste Nederlandse artiest als je een privéconcert wil. Wat dat mag kosten? Als we de website Artist Bookings mogen geloven tussen de 19.500 euro en 49.500 euro per half uur. Vlak achter hem op de lijst staan Waylon, met prijzen van tussen de 14.950 euro en 45.000 euro per uur en Suzan & Freek die tussen de 37.500 euro en 42.500 euro per half uur vragen. Je kan op je feestje ook gewoon je Spotify aanzetten, mag je spaarbiggetje nog even heel blijven.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer entertainment

Meer van deze auteur