Nog meer vertraging? Bekende acteurs dreigen met staking om arbeidsvoorwaarden

Entertainment

Nog meer vertraging? Bekende acteurs dreigen met staking om arbeidsvoorwaarden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 juni 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld Brunopress

Gepubliceerd op

28 juni 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld Brunopress

Ruim vierhonderd acteurs dreigen binnenkort te gaan staken als er geen betere arbeidsvoorwaarden voor hen komen. Bij de groep van acteurs horen onder anderen Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Neil Patrick Harris, Ben Stiller en Rami Malek. Vakbond SAG-AFTRA onderhandelt momenteel met grote Hollywoodstudio's over onder meer auditievoorwaarden, beloningen en het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Het contract van de vakbond, die de belangen van radio- en televisiesterren behartigt, loopt aankomende vrijdag af. In een open brief aan de onderhandelingscommissie van de SAG-AFTRA schrijven leden dat ze 'bereid zijn te staken als het erop aankomt'. De leden dringen er bij de onderhandelingscommissie op aan om niet toe te geven aan de grote studio's. 'Dit is niet het moment om elkaar in het midden te treffen. We overdrijven niet als we zeggen dat alle ogen uit het verleden nu op ons zijn gericht.'

Lees ook: Merde: vierde seizoen Emily in Paris loopt vertraging op

Onder meer zorgen rondom het gebruik van AI in filmtechnologie komen in de brief aan bod. 'Het is volgens ons absoluut essentieel dat deze onderhandelingen niet alleen ons beschermen, maar ook dat we goed worden gecompenseerd wanneer onze beelden worden gebruikt voor het beoefenen van AI.'

Uitstellen De brief is een verlengde van de boodschap die ook leden van de Writers Guild of America, de vakbond voor schrijvers en regisseurs, in mei naar buiten brachten. De machtige Amerikaanse vakbond wil een beter loon voor scenaristen. Ook eisen schrijvers dat studio's onderhandelen over regels met betrekking tot het gebruik van kunstmatige intelligentie bij het maken van films en series. Leden van die vakbond zijn sindsdien aan het staken. Experts vrezen dat de actie nog wel maanden kan gaan duren.

Veel grote film- en televisieprojecten hebben inmiddels opnames moeten uitstellen, omdat de scripts niet op tijd worden geleverd. Onder die projecten bevinden zich The Last Of Us, de spin-off van Game of Thrones, Spider-Man 4 en Mission: Impossible 8.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer entertainment