De eerste halve finale van het songfestival gemist? Dit is alles wat je moet weten

Entertainment

De eerste halve finale van het songfestival gemist? Dit is alles wat je moet weten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

8 mei 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld NL Beeld

Gepubliceerd op

8 mei 2024 om 09:00

Bron / Fotografie

bron ANP, beeld NL Beeld

De eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival vond gisterenavond plaats in het Zweedse Malmö. Zat jij niet aan de buis gekluisterd, maar wil je wel even weten wie er doorging en wat de andere spraakmakende momenten waren? We praten je even bij.

Door First things first: wie is er door naar de finale op zaterdag? Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Dat Kroatië, Oekraïne en Ierland de finale zouden halen, leek vooraf al vast te liggen. Zij behoren volgens de bookmakers tot de favorieten voor de eindzege.

Nederland De overige tien finaletickets worden donderdag tijdens de tweede halve finale, waarin zestien landen uitkomen, verdeeld. Daarin komt ook Nederland in actie. Joost Klein treedt als zestiende (en dus laatste) op. Aan de finale doen zaterdag in totaal 26 landen mee. Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Verenigd Koninkrijk, de zogenoemde 'big five', zijn samen met de regerend kampioen Zweden al verzekerd van een finaleplaats. Voor het eerst laten zij dit jaar ook hun inzending al horen tijdens de halve finales.

Lees ook: Niet Joost Klein, maar deze artiest was lang favoriet voor het Eurovisie Songfestival

Steunbetuiging Gaza Tijdens het Eurovisie kozen sommige artiesten voor een kleine vorm van protest. Zo betuigde de Zweedse zanger Eric Saade tijdens de openingsact van de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival zijn steun aan Gaza. Tijdens zijn optreden droeg hij een Palestijns sjaaltje om zijn pols. Waarom dit extra bijzonder is? Het tonen van Palestijnse vlaggen is dit jaar verboden tijdens het songfestival. Later op de avond werd ook bekend dat de Ierse songfestivalinzending Bambie Thug de verborgen steunbetuigingen aan Gaza van diens lichaam moest verwijderen. Deze waren ook in strijd met de wedstrijdregels van het Eurovisie Songfestival.

De Zweedse zanger Eric Saade heeft op Instagram een kort bericht geplaatst waarmee hij lijkt te verwijzen naar het sjaaltje dat hij tijdens zijn act om zijn pols droeg. 'Herinnering: het is alleen maar liefde,' schrijft Saade. 'We zijn verenigd door muziek.'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Entertainment

Meer van deze auteur