Chantal Janzen vindt het 'compleet onbegrijpelijk' als ouders hun kind zonder schema opvoeden

Entertainment

Chantal Janzen vindt het 'compleet onbegrijpelijk' als ouders hun kind zonder schema opvoeden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 november 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen

Gepubliceerd op

28 november 2023 om 09:00

Bron / Fotografie

fotografie Ruud Janssen

Chantal Janzen tast in het duister als het om 'de opvoedstijl van kinderen gaat'. Het lijkt haar vooral ingewikkeld, omdat je van tevoren niet weet wat voor kind je krijgt. Daarom volgt ze haar eigen gebruiksaanwijzing.

'Het ene kind doet bijvoorbeeld nou eenmaal heel snel dingen uit zichzelf en het andere kind moet je alles voorkauwen,' schrijft Chantal in haar nieuwste editorial in &C's Oh Baby!. 'Dan kun je wel tijdens je zwangerschap besluiten om aan 'permissive parenting' te doen, maar als je een peuter alles zelf laat beslissen loop je het risico dat je iedere dag pannenkoeken met vlokken eet en nooit meer slaapt. Maar hé, als jou dat goed in de oren klinkt, hou ik je niet tegen.'

Lees ook: 'Ik ben niet altijd de perfecte stiefmoeder geweest, maar wie is dat wel?'

John & Joke-opvoedstijl

De opvoedstijl in huize Janzen-Geeratz heeft naar eigen zeggen wat meer weg van 'de John & Joke-opvoedstijl'. Een beetje gekopieerd van haar ouders: zonder vaste regeltjes. 'Want daar ben ik niet van,' laat Chantal weten.

Schemama

Wel is Chantal een extreme schema-liefhebber. Bij James volgde ze tips voor ochtend-, dag- en avondrituelen voor nieuwbakken moeders uit een boek, waar ze een jaar lang bij zwoer. Daarna verdween het in de papierbak. Ook bij Bobby werden er wat voorgekauwde schema's gevolgd, maar Chantal ging al snel haar eigen weg. 'Na een tijdje had ik de gebruiksaanwijzing van mijn kind wel in de smiezen', schrijft ze.

Moederlijk advies

‘Eigenlijk is het met schema's net als met stijlen: je moet het niet doen omdat ik of iemand anders dat zegt.' Volgens de actrice weet je als ouder wel wat het beste werkt voor je kind. 'En ook daar ga je in falen en van balen, want dat is wat we allemaal doen als ouders,' besluit ze.

Ontdek de nieuwste Oh Baby! #3 hier

7 ,95

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen