Wacht effe, ga je door vaker tongen écht minder snurken?

Body & Mind

Wacht effe, ga je door vaker tongen écht minder snurken?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

16 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

16 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Wil je je partner soms met een kussen slaan omdat die maar niet ophoudt met snurken? Ja, zo'n snurker naast je is superirritant. Zeker als je nachtenlang wakker ligt door de gewoonte van die slaper naast je, maar daar valt volgens Braziliaanse genieën wat tegen te doen. Ga lekker tongen.

Iedereen die inmiddels al een hele collectie oordopjes heeft verzameld: luister en huiver. Om iets te vinden dat helpt, staken een aantal Braziliaanse wetenschappers namelijk hun koppen bij elkaar. Wat brengt die decibellen omlaag?

Uit het onderzoek dta in CHEST verscheen blijkt dat, echt waar, een stel tong- en mondoefeningen je redmiddel is. Dat is toch een stuk makkelijker dan zo'n duur anti-snurk apparaat aanschaffen voor je lover. In het onderzoek lieten de Brazilianen mannen én vrouwen drie keer per dag acht minuten lang allerlei gymnastiekeoefeningen doen zoals je tong tegen het dak van je mond bewegen en 'm langzaam naar achteren slepen of je tong tegen het dak aan zuigen. Uiteindelijk snurkten 36 procent van het testteam minder. De oefeningen versterken je tong- en keelspieren, waardoor de snurker meer door zijn/haar neus gaat ademen en dus minder geluid maakt. En wanneer doe je nog meer zulke oefeningen? Tijdens het tongen. Lees ook: Slechte slaper? Ga aan de zuip. Van deze mocktail ga je pitten als een malle

Helpt het echt? Nou perfect, toch? Het klinkt bijna als een sprookje, dat door wat french kissing je wederhelft niet meer snurkt. Helaas is het leven niet zo rooskleurig, want de meningen zijn verdeeld over deze uitkomst. Nederlandse deskundigen zijn bijvoorbeeld al wat terughoudender over deze resultaten. Volgens hen kunnen tong- en keelspieren oefeningen inderdaad snurken verminderen, maar om nooit meer als een grasmaaier te klinken moet je wel héél vaak en héél lang zoenen. Pijn in je kaken, dat soort dingen.

Dus voor de goede orde: elke dag een potje tongen gaat niet gelijk de snurkgewoonte van je bedpartner op magische wijze laten verdwijnen, maar het kán wel helpen, en hoe meer je het doet, hoe meer het helpt. Een goed potje zoenen is in ieder geval wel veel leuker dan zo’n anti-snurkbeugel.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen