Vies man: deze drie plekken vergeet je te wassen onder de douche

Body & Mind

Vies man: deze drie plekken vergeet je te wassen onder de douche

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

16 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

16 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

De bedoeling van een douche nemen, is (meestal) om er weer fris uit te komen. Toch is de kans groot dat je deze plekken regelmatig of zelfs altijd vergeet en dus nooit écht schoon bent. Onderzoekers van de George Washington University vonden namelijk op drie plekken van het lichaam aanzienlijk veel bacteriën. Wil je liever niet lezen, maar wil je toch weten.

Goor gat Een navel is een donkere, vochtige plek. Daar leven bacteriën maar al te graag. Hoe graag? Volgens een onderzoek van National Geographic zijn er maar liefst 1458 nieuwe bacteriën gevonden in onze navels. Een grote broedplaats dus.

'Zweet, dode huidcellen, stof, bacteriën en nog veel meer hoopt zich samen op in je navel,' stelt Dr Raj aan Glamour Magazine. En, zegt hij, als je je navel niet regelmatig schoonmaakt, kan er uit al dat vuil een navelsteen ontstaan. Nog meer details: deze stenen zijn meestal zwart van kleur, maar kunnen ook lichtbruin zijn. Hopen dat je er niet achter hoeft te komen welke kleur die van jou is.

Het is volgens de onderzoekers van de George Washington Univeristy het beste om elke dag of om de dag je navel schoon te maken. Daarvoor heb je vaak iets zwaarder geschut nodig dan een beetje zeep.

Dat hoor je goed Je kunt beter even achter de oren krabben als je hoort wat voor broedplaats de achterkant van je oor is. Dit komt voornamelijk doordat deze plek vaak vergeten wordt tijdens het wassen. Dode huidcellen, afscheiding van talg en vetten en andere huidresten kunnen zich makkelijk nestelen in de plooien achter je oor. Daar zitten de bacteriën voorlopig goed zolang jij ze met rust laat.

Beginnen je oren te stinken? Achter het oor zitten zweetklieren, wanneer deze in contact komen met bacteriën gaat het daarachter meuren.

Tussen de tenen Het kost effe wat meer moeite, maar als je toch al moet bukken om je benen te scheren, kun je net zo goed even met een washandje tussen je tenen. Waarom? Net zoals bij de oksels, komt er veel zweet van je tenen af. Tussen de tenen hoopt de boel zich op en dat zorgt wederom voor een hoop bacteriën en soms zelfs schimmels. Je tenen helemaal fris houden, is helaas net zo lastig als met tegenwind fietsen zonder te klagen. Je voeten komen nou eenmaal 24/7 in aanraking met zweet en viezigheid. Waarom dan toch wassen? Zo zorg je er in ieder geval voor dat je geen gekke voetschimmel of andere ranzigheid tussen je tenen krijgt. Dat was ‘m dan. Niet zo fris allemaal, maar gelukkig kun je tijdens de volgende douchebeurt gelijk aan de gang.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur