Verrassende statistieken: 75-plussers vrijen er een partij op los, de rest juist minder

Body & Mind

Verrassende statistieken: 75-plussers vrijen er een partij op los, de rest juist minder

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

17 maart 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

17 maart 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

We zijn tegenwoordig een stuk opener over seks, maar wie dacht dat wij Nederlanders hierdoor ook meer van bil zouden gaan heeft het toch flink mis. Het blijkt dat we juist een stuk minder seksen dan een aantal jaar geleden. Behalve die 75-plussers dan, die lijken wel konijnen.

Het CBS kwam vandaag met een opvallende conclusie: wij Nederlanders vrijen minder dan eerst. Van alle Nederlanders van zestien jaar en ouder gaf 74 procent in 2014 aan in het afgelopen jaar seks te hebben gehad. Nu komt dat op minder uit: slechts zeven op de tien personen gaven vorig jaar aan dit te hebben gedaan. Hanneke de Graaf, onderzoeker naar seksualiteit bij expertisecentrum Rutgers, laat aan RTL Nieuws weten dat dit komt doordat we drukker zijn geworden. Sociale media, onze baan, noem het maar op. 'Tijd voor elkaar maken is gewoon heel erg goed voor je seksleven.' En dat is nou net effe iets waar we vaak niet zo sterk in zijn.

Jongeren en seks Vooral jongeren vrijen minder. Volgens De Graaf kan dit komen door de druk van de maatschappij. 'Alles moet perfect zijn, dus je eerste keer seks ook. Dat maakt dat jongeren bang zijn om een misstap te maken.' En ook na die eerste keer zijn we terughoudender. Daarbij spelen sociale media opnieuw een rol, want het zou zomaar kunnen dat door de opkomst hiervan jongeren steeds beter oppassen. 'Een seksuele blunder kan via Instagram, Snapchat of een ander platform al gauw op straat komen te liggen,' vertelt De Graaf. Zo'n 56 procent van de 16 tot 25-jarigen gaf in 2022 aan seks te hebben gehad in het afgelopen jaar. Best een flinke daling, als je je bedenkt dat dit in 2014 nog 63 procent was. 

Lees ook: Holy shit: mensen zijn in shock nadat ze leren wat 'iglooing' betekent, en jij zo ook

Die kunnen er wat van Ondertussen wippen de 75-plussers er meer op los. Zij banen zich een weg omhoog in de statistieken: in 2014 gaf 16 procent van de ouderen aan seksueel actief te zijn, terwijl dat vorig jaar naar 27 procent is geschoten. We weten niet wat zij eten en drinken, maar misschien kunnen wij er ook wat van krijgen. Volgens De Graaf heeft het te maken met dat zij opgroeiden in een hele andere tijd dan de ouderen van tien jaar geleden, namelijk de vrije jaren zestig. Dat was anders dan de groep daarvoor, die dat in de conservatieve jaren vijftig deed. Daarnaast kan het zo zijn dat ouderen nu fitter zijn vergeleken met 2014. 'Dat komt de seksualiteit zeker ten goede.'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen