Dit is hoeveel stemwijzers je in wil vullen om geen spijt te krijgen van je keuze (en nog 3 stemtips)

Body & Mind

Dit is hoeveel stemwijzers je in wil vullen om geen spijt te krijgen van je keuze (en nog 3 stemtips)

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

21 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Van drukke twintigers tot kersverse ouders, we zijn allemaal druk druk druk. Voor je het weet is het 22 november en heb je de partijprogramma's nog niet doorgelezen. Of misschien heb je daar überhaupt geen trek in, kan ook, maar met één stemwijzer invullen kom je er ook niet. Wil je een kloppend beeld van je stemvoorkeur? Bekijk dan deze vier tips.

Moet niet, mag wel. Gewoon, omdat het toch om onze toekomst gaat. 

Stemwijzer er op los Sinds vorige week staat de Stemwijzer, de meest gebruikte stemvergelijkingssite, weer online en over drie weken mogen we gaan stemmen. En dat met nog miljoenen zwevende kiezers, waar jij er waarschijnlijk een van bent. Daarom is zo'n stemwijzer top: je krijgt verschillende standpunten te zien en hoeft enkel te bepalen of je het daar mee eens of oneens bent. Neutraal zijn is zelfs ook nog een optie.

Het probleem is alleen dat er soms kennis ontbreekt bij de kiezer. De kans is groot dat je zelf weinig weet over de inhoud van die standpunten. Wat zijn de gevolgen van deze keuzes, welke geschiedenis gaat eraan vooraf? Verdiep je je daar niet in, dan kan er bij een stemwijzer toch nog een onvolledig of onjuist beeld over jouw stemvoorkeur uitkomen. Heb je dat weer. Daarom is het belangrijk dat je nét iets verder kijkt dan je neus lang is, en dat hoeft niet heel veel meer moeite te kosten. Komt-ie.

Tip 1: Doe meerdere stemwijzers Het is niet anders: voor een compleet beeld van je stemvoorkeur moeten er meerdere stemwijzers worden ingevuld. Een goede om mee te beginnen is de StemWijzer. Daar krijg je dertig stellingen over actuele onderwerpen en kun je de toelichtingen over de standpunten van de politieke partijen lezen. Maar je hebt ook het Kieskompas. Deze geeft niet direct een stemadvies, maar bepaalt aan de hand van stellingen je positie tussen alle partijen in het politieke landschap. Dan kun je vanuit daar gaan filteren en je opties bekijken. 

Lees ook: First Dates-liefhebbers opgelet: deze politici gaan 'op date' in speciale aflevering

Een andere is Check je stem. De naam herken je misschien al van het Instagramaccount, waarop berichten worden gedeeld over de moties in de Tweede Kamer en welke partijen voor of tegen stemden. Sinds dit jaar is vanuit dit principe een stemwijzer gemaakt: je geeft aan of je voor of tegen een stelling bent en krijgt voor beide kanten argumenten te zien. Daarna wordt er getoond hoe de partijen de afgelopen twee jaar hebben gestemd op deze onderwerpen.

Tip 2: Kijk (ook) naar het verleden  En dat is vooral belangrijk: hoe hebben de partijen de afgelopen jaren gestemd? In stemwijzers ligt de focus voornamelijk op de toekomst en op wat er anders moet, maar volgens politicoloog en onderzoeker van kiezersgedrag Martin Rosema is dat wat stemwijzers missen. 'Het is nu vaak het een of het ander: óf ze kijken naar de plannen voor de komende jaren óf naar de moties van afgelopen jaren,' vertelt hij aan RTL Nieuws. 'Terwijl beide belangrijk zijn. De kiezer heeft het meeste aan de combinatie.' Nog meer redenen om het niet bij één stemwijzer te houden. 

Lees ook: Eh, mogen Wim-Lex en Máxima eigenlijk stemmen?

Tip 3: Keuze gemaakt? Lees dan van die partij nog wél even het partijprogramma We weten het: je bent druk en zet liever een serie aan dan dat je het partijprogramma erbij pakt op je vrije avond. Maar wat is tien minuten op een mensenleven? De keuze is waarschijnlijk al gemaakt, het is nu alleen nog een kwestie van even het partijprogramma doorbladeren. Dat hoeft niet van begin tot eind, maar scan de boel even. Wat zijn de belangrijkste standpunten? Pas dan weet je écht waar je op stemt.

Tip 4: Stem op een vrouw Je weet nu waarop je gaat stemmen, maar nog niet op wie. Niet getreurd, ook daar zijn hulpmiddelen voor. Wil je bijvoorbeeld meer vrouwen in de Tweede Kamer (ja, dat wil je), gebruik dan de stemhulp van de stichting Stem op een Vrouw. Zij raden het aan om niet automatisch op de eerste vrouw op de lijst te stemmen, omdat zij dankzij haar hoge positie vaak toch al in de politiek komt. Kijk juist naar de vrouwen die wat lager op de lijst staan en jouw stem het hardste nodig hebben. Stem op een Vrouw heeft trouwens ook een feministische partijwijzer, kun je meteen zien of de gekozen partij vrouwenrechten steunt. Wel zo belangrijk.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur