Eh, mogen Wim-Lex en Máxima eigenlijk stemmen?

Entertainment

Eh, mogen Wim-Lex en Máxima eigenlijk stemmen?

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

13 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld BrunoPress

Gepubliceerd op

13 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld BrunoPress

Volgende week mag het hele land weer naar de stembus, dit keer voor de Tweede Kamerverkiezingen. Maarre, geldt dat eigenlijk ook voor het Koningshuis? En zo ja, maken ze daar ook gebruik van?

In Nederland heeft het Koninklijk Huis voornamelijk een ceremoniële functie, wat wil zeggen dat ze geen politieke macht uitoefenen. Ze hebben geen invloed op wetgeving en mogen officieel geen politieke uitspraken doen die hun onpartijdigheid in gevaar brengen. Of ze dan wel mogen stemmen? Ja, dat mag. Volgens hetkoninklijkhuis.nl - blijkbaar bestaat die website - hebben de royals net als alle andere Nederlandse burgers stemrecht, maar maken ze er geen gebruik van. Wederom vanwege die onpartijdigheid. 'Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt. Overigens zou de Koning, als dit niet het geval was, een blanco stem uitbrengen,' leest de website. Lees ook: Cringe-materiaal: dit zijn de meest genânte TikToks van politici Geen zin in speculaties dus, die Wim-Lex, evenals Máxime en Beatrix, die ook allebei niet stemmen. Sterker nog: Beatrix heeft nog nooit gestemd, zowel in haar tijd als Koningin als daarna. Prinses Laurentien liet een paar jaar geleden weten wel altijd te stemmen, maar geheim te houden op wie. Gaan we wat verder terug in de stamboom, dan komen we bij Wilhelmina, die ook nog nooit gestemd heeft. Haar dochter Juliana stemde wel, maar alleen in de tijd dat ze geen Koningin was. Heb je dat ook weer op een rijtje.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen