Niet doen dus: dit gebeurt er als je je seksspeeltjes niet goed schoonmaakt

Body & Mind

Niet doen dus: dit gebeurt er als je je seksspeeltjes niet goed schoonmaakt

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

17 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

17 mei 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Meer seks: dat is waar we voor pleiten in het nieuwe maandnummer van &C. En daar horen ook seksspeeltjes bij. Of je nou een mega-collectie hebt en half Easytoys hebt uitgeprobeerd, of het houdt bij je oude vertrouwde vibrator: het schoonmaken is een grotere must dan je denkt.

Oké, na gebruik en misschien wel na een orgasme sta je niet te springen om gelijk op te staan en je vibrator te gaan wassen. Hebben wij ook geen zin in. Maar als seksspeeltjes niet goed worden schoongemaakt kunnen ze voor nare kwaaltjes zorgen, en daar zit je al helemaal niet op te wachten.

Lees ook: Wil je vanavond nog proberen: deze 5 sekshacks werken écht

Jeuk, jeuk en jeuk Geslachtsdelen zijn een bron van bacteriën. Als je je seksspeeltje na gebruik niet schoonmaakt verspreiden die bacteriën zich verder, wat kan leiden tot bacteriële vaginose of een schimmelinfectie. De symptomen? Irritatie, jeuk, veel afscheiding en een nare geur zijn. Deel je 'm met een (of meerdere) partner(s)? Dan is er een kans dat je een (of meerdere) soa's overdraagt. Als laatste kan je blaas ontstoken raken als je het seksspeeltje niet genoeg wast. Conclusie? Wassen die hap.

Zo vaak moet je ze wassen Bij seksspeeltjes die gebruikt worden voor vagina en/of penis is de vuistregel: was hem áltijd (!) vóór gebruik. Het is dus niet erg als het speeltje niet gelijk na gebruik wordt schoongemaakt, of zelfs pas na een week. Als je langer wacht moet je alleen wel beter boenen, dus het is aan jou wat je het prettigst vindt. Anale seksspeeltjes zijn echter een uitzondering, die moet je gelijk na gebruik wassen. Dit heeft te maken met het E. coli bacterie dat voor veel infecties kan zorgen. Vooral als het seksspeeltje tussen geslachtsdeel en anus wisselt, wat je dus het best gewoon niet kunt doen.

Lees ook: Masturberen kun je leren: 6 tips om beter te masturberen

Goed in het sop Was het seksspeeltje het liefst met ongeparfumeerde – en het liefst ook geen antibacteriële – handzeep en water, en droog het daarna goed af met papier of een schone doek. Er bestaan ook speciale schoonmaakmiddelen voor seksspeeltjes. Kijk alleen wel goed voor welke materialen ze bestemd zijn om te voorkomen dat je de speeltjes beschadigt. Lees daarom ook altijd de handleiding – als je die niet gelijk na het openen hebt weggemikt – want daarin staat altijd hoe je het speeltje het best kunt schoonmaken.

Sommige speeltjes kunnen zelfs in de vaatwasser. Althans, als je ze niet te heet wast en geen zeep gebruikt. Je moet hem ook maar net tussen je servies willen hebben. Was je 'm toch te heet kan het zijn dat het materiaal smelt. De beste manier is om het gewoon met de hand te doen. Het wassen, bedoelen we dan hè.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien) en is tekststagiair bij &C. Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur