Kijk ons een gezond zijn: koffie is blijkbaar goed voor je nieren en dit is waarom

Body & Mind

Kijk ons een gezond zijn: koffie is blijkbaar goed voor je nieren en dit is waarom

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

24 november 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Wij keken er ook van op, maar volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Wageningen is het echt zo. Koffie is goed voor je nieren, al zit er wel een grens aan het aantal kopjes koffie per dag.

Dat je het even weet, voordat je morgen op werk vijf koffie's opdrinkt. Dat is nou ook weer niet de bedoeling. 

Bakkie pleur voor je gezondheid Om maar meteen met de deur in huis te vallen: om van zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen te profiteren, worden twee kopjes koffie per dag aangeraden. Drie kopjes bevorderen de niergezondheid nóg meer. Elke extra kop hangt dus samen met minder nierschade. Het maximum aantal bakkies? Vier. Vanaf daar werden er door de onderzoekers geen extra voordelen meer gezien. 

Best handig om te weten, want volgens voedingswetenschapper Marianne Geleijnse wordt de gezondheid van onze nieren nog te vaak over het hoofd gezien. 'En dat terwijl deze boonvormige organen je bloed zuiveren en je gezond houden. Sterker nog: nierschade kost evenveel levensjaren als darmkanker.' Iemand een bakkie doen?

Lees ook: Krijg je echt een stralende huid van kersen eten?

Havercappu of zwart Deze gezondheidsvoordelen gelden overigs wel alleen bij zwarte koffie zonder suiker, voordat je dadelijk je derde cappucino met havermelk van de dag gaat halen. Maar of we nu dan wel massaal zwarte koffie moeten gaan drinken om onze niergezondheid op te krikken, is ook niet helemaal zeker. De onderzoekers keken alleen naar verbanden tussen koffiedrinkers en de gezondheid van de nieren.

'Het onderzoek is geen direct bewijs,' benadrukt voedingswetenschapper Marianne daarom. 'Bij dit type onderzoek moeten we altijd rekening houden met andere verstorende factoren.' Volgens haar moeten eerst andere onderzoekers de onderzoeksresultaten nog bevestigen. Dan zetten wij alvast de koffie.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur