Help! Hoe overleef je politieke discussies aan de kersttafel?

Body & Mind

Help! Hoe overleef je politieke discussies aan de kersttafel?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

10 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

10 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Leuk hoor, zo'n kerstdiner met familie: tot het onderwerp politiek wordt aangesneden en iedereen zijn gal begint te spuwen. Weg sfeer, hallo schreeuwpartij. We weten allemaal dat 'laten we het gezellig houden' roepen niet werkt. Hopelijk helpen deze zes tips wel.

Maak een tafelschikking Een tafelschikking kan helpen tegen oplaaiende ruzies. Zet die oom en tante die elkaar niet kunnen uitstaan bijvoorbeeld niet naast elkaar. Al kan het ook leuk zijn om regelmatig van plek te wisselen. Dan beland je ook minder snel in een verhitte discussie met elkaar.

Kies een buddy Sluit een pact met een familielid waarmee je op één lijn zit. Of dat nou een broer of een nicht is. Neem het voor elkaar op, kaap het gesprek als de één in een vervelende discussie belandt en rol af en toe flink met je ogen naar elkaar.

Lees ook: We got you: 10 kerstcadeaus voor (schoon)vaders

Beschuldig elkaar niet Als je nou eenmaal in zo'n discussie bent beland, helpt het niet om met verwijten te gaan strooien. Slik termen als schaap, klimaatgekkie of racist liever even in. Laat elkaar uitpraten, luister naar elkaar, maar geef ook je grenzen aan. Je hoeft het natuurlijk niet te pikken wanneer je tante meermaas iets kwetsend roept. Een 'zullen we even een ander onderwerp aansnijden, wat zijn iedereens plannen tijdens oud en nieuw' erin gooien, wil ook nog wel eens helpen.

Kies een gezamenlijke vijand Bedenk van tevoren een paar onderwerpen waar iedereen zich aan ergert. Wanneer je oom begint te mokken over roetveegpieten of vluchtelingen, gooi jij het snel op een ander onderwerp waar je gezamenlijk over kunt mokken. Het openbaar vervoer, dure boodschappen of de levertijd van pakketjes bijvoorbeeld.

Praat niet over politiek Staan jouw familieleden lijnrecht tegenover elkaar en eindigen discussies vrijwel altijd in een scheldpartij inclusief tranendal en kapotgegooid kerstservies? Spreek van tevoren af dat jullie het deze kerst niet over de politiek gaan hebben. Het is een kerstdiner, géén politieke beschouwing in Den Haag. Misschien is zo’n verboden onderwerp een beetje kinderachtig, maar als je niet als volwassenen een gesprek kunt voeren zijn kinderachtige maatregelen misschien nodig.

Boek een vakantie Jij bent er dit jaar gewoon niet. Joe.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen