Dit is waarom mensen vaker vreemdgaan tijdens de feestdagen

Body & Mind

Dit is waarom mensen vaker vreemdgaan tijdens de feestdagen

Cilla Peters
Door

Cilla Peters

Gepubliceerd op

14 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

14 december 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

De feestdagen staan in het teken van familie, romantiek… en vreemdgaan. Ja, echt. Tijdens de wintermaanden wordt er behoorlijk naast de pot gepiest. Maar waarom? Wij zochten het voor je uit.

Lekker dan: we komen erachter dat mensen massaal vreemdgaan tijdens de feestdagen. Voordat je in paniek raakt en de telefoon van je partner confisqueert: calm down. Onderzoekers van de datingapp Clover analyseerden de gegevens van 150.000 gebruikers. Wat bleek? De aanmeldingen van mensen die al in een relatie zaten, steeg met 300 procent in december. Bizar. Natuurlijk wordt er gediscussieerd of het downloaden van een dating-app telt als vreemdgaan. Volgens sommigen valt het onder de categorie micro-cheating: een vertakking van vreemdgaan. Anderen vinden dat even kijken op een app geen kwaad kan. Lees ook: Gratis tip: dit is het eerste wat je moet doen na een break-up, volgens een relatietherapeut Alleen maar stress Datingwebsites Gleeden en Illicit Encounters – waar vreemdgaan wordt aangemoedigd – deden ook onderzoek naar hun gebruikers. Ongeveer 1.000 gebruikers vulden de enquête van Illicit Encounters in en een op de drie gaf toe een scheve schaats te rijden tijdens de feestdagen. Relatietherapeut Aimee Hartstein zegt dat het komt door alle stress rondom de feestdagen. De verwachtingen zijn enorm hoog en we willen dat alles perfect gaat. Ervaar je kerststress of loopt je oud en nieuw-feestje in de soep, dan kan dat ruzie opleveren en wordt het ineens heel verleidelijk om een ex-scharrel een appje te sturen. Fijne feestdagen. Een portie vrijheid aub De onderzoekers van Gleeden ondervroegen 13.000 gebruikers en 52 procent gaf toe dat ze hun partner bedrogen hadden tijdens de eerste maand van het nieuwe jaar. Waarom? Ze hunkerden naar vrijheid na alle chaos en stress rondom de feestdagen. Vreemdgaan is voor hen een manier om stoom af te blazen. Kennelijk was de sportschool te ver, of werkt tot tien tellen niet meer. 

Commucation is key Don't worry, er zijn genoeg koppels die de feestdagen zonder kleerscheuren doorkomen. Het belangrijkste is dat je met elkaar blijft praten als er iets misgaat en niet opnieuw Tinder downloadt. Heb je toch behoefte aan een beetje vrijheid? Ga lekker een blokje om. 

delen
Cilla Peters

Cilla Peters (1996) is de enige Fries op de &C-redactie (#prayforcilla) en zelfbenoemd kattenfluisteraar. Eet mergpijpen op zeer specifieke manier (eerst de chocola, dan de onderkant, daarna de vulling en als laatste de marsepein) en is gek op zinnen tussen haakjes zetten. (Maar dat had je vast al gemerkt.)

Wil je ook lezen

Alles voor je body en mind