De vrijdagvraag: wie zijn slimmer? Puppy's of kittens?

Body & Mind

De vrijdagvraag: wie zijn slimmer? Puppy's of kittens?

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

24 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

24 mei 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Het eeuwenoude dilemma: ben je een honden- of kattenmens? Die viervoeters zijn beide te schattig voor woorden, maar er is al tijden een strijd tussen de baasjes van deze beesten. Welke van de twee zijn het liefst, moois of het slimst? Nu is er voor eens en altijd antwoord op die derde vraag, en die begint bij de allerkleinsten. Want tja, wie is nou slimmer, een kitten of een puppy?

Die kleine kat zal je niet kunnen helpen bij het maken van een recept. Dat is heel logisch. Het vergt immers veel vaardigheid om bloem in een bak te gieten én tegelijk in te schatten of je wel genoeg hebt om je koekjes goed te laten bakken (dank universum voor weegschalen). Je kitten is natuurlijk geen keukenheld, maar uit Mexicaans onderzoek blijkt dat kittens echt wel een goed inschattingsvermogen hebben.

Lees ook: De vrijdagvraag: wie is Joost in de uitdrukking 'Joost mag het weten'?

Ze lieten namelijk tijdens experimenten alle kleine stukjes eten links liggen en kozen voor de grootste portie. Dat zou elk dier doen om te overleven, toch? Dat klopt, volwassen katten en honden doen dat ook, maar er was nog niet onderzocht of kittens en puppy's deze vaardigheid ook beheersen. Welke maaltijd ze eerst voorgeschoteld kregen had geen invloed, wat volgens de onderzoekers leren de kittens niet van elke poging, deze skill zit ingebakken.

De resultaten van alle experimenten vergeleken de wetenschappers met eerder onderzoek onder puppy's. Hier zagen ze dat de hondjes geen onderscheid maakten tussen grote en kleine porties – die wilden gewoon eten en gingen af op het eerste wat ze zagen. De kittens doen dit wel, ze zijn dus slim én schattig.

Hoe kan dat dan? Honden leefden vroeger in roedels, hierdoor kregen puppy's eten in hun schoot geworpen en hoefden ze pas later in hun leven te leren jagen en eten verzamelen. Katten leven solitair, waardoor de kittens eerder moeten leren voor hunzelf te zorgen. Met de tijd is dit als een soort software geprogrammeerd in de kat. Die kittens zijn van nature dus echte slimmerds en zeker pienterder dan puppy's.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen