Sannekes moeder werd twee maanden vermist, toen bleek dat haar vader haar had vermoord

Body & Mind

Sannekes moeder werd twee maanden vermist, toen bleek dat haar vader haar had vermoord

Ismay Gijsen
Door

Ismay Gijsen

Gepubliceerd op

4 maart 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Dario & Misja

Gepubliceerd op

4 maart 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Dario & Misja

Sanneke Langendoen is 21 als haar moeder plotseling wordt vermist. Twee maanden later wordt ze gebeld door de politie: het lichaam van haar moeder is gevonden in de kofferbak van haar vader. In &C's maartnummer 'Is de carrièreladder stuk?' vertelt ze hierover, en je leest hier een preview.

Sanneke (38): 'Mijn moeder was een sprankelende, energieke, jeugdige vrouw. Het soort moeder waarmee je een avond op stap kon gaan. Ze was frontvrouw in een band en als ze 's middags naar het centrum ging, duurde het soms een eeuwigheid totdat ze thuis was. Dan kwam ze weer honderd mensen tegen waarmee ze stond te kletsen.

Mijn broertje en ik hadden een fijne jeugd. We groeiden op in een liefdevol gezin waar we vaak 'ik hou van je' tegen elkaar zeiden. Mijn band met beide ouders was altijd hecht. Later hoorde ik van vriendinnen van mijn moeder dat mijn vader erg jaloers en bezitterig was naar mijn moeder toe, maar als kind kreeg ik dat niet mee. Ja, soms was hij moe en chagrijnig, maar voor ons was hij over het algemeen gewoon een lieve vader, echt een familieman en een knuffelkont.

Toen ik ouder werd, zag ik barstjes in de relatie van mijn ouders ontstaan. Onderling werd er steeds meer gekibbeld, vooral toen ze op een gegeven moment samen in een bedrijf voor voedingsprogramma's zaten. Mijn moeder floreerde in dat bedrijf, terwijl mijn vader het een stuk minder goed deed. Ze begon zich in die periode steeds meer los te wrikken van mijn vader, maar maakte pas definitief de keuze om te scheiden nadat ze twee weken de pelgrimsroute Santiago de Compostella had gelopen. Destijds dacht ik dat ze in een midlifecrisis zat, nu besef ik dat ze moed aan het verzamelen was om haar eigen leven te leiden. Natuurlijk was ik verdrietig en wilde ik het liefst dat ze bij elkaar bleven, maar ik respecteerde haar keuze ook.

Ongeveer drie weken nadat ze terugkwam van de Santiago de Compostella raakte ze vermist. De dag van de vermissing herinner ik me nog goed: ik studeerde destijds commerciële economie en woonde op kamers in Eindhoven, maar ging in het weekend vaak naar mijn ouders in Uden. Toen ik de oprit van mijn ouders opliep, kwam mijn vader mij tegemoet rijden met het matras en frame van mijn bed in zijn auto. Verrast vroeg ik hem wat hij met mijn spullen ging doen, waarna hij antwoordde dat hij ze naar de stort ging brengen. Dat zou hij hebben overlegd met mijn moeder.

Geïrriteerd liep ik naar boven, waar ik een logeerkamer zonder bed aantrof. Boos belde ik mijn vriendje op om beklag te doen. 'Mijn vader gooit zomaar mijn bed weg. Wat is dit voor onzin?' Daarna wilde ik mijn moeder bellen om verhaal tehalen, maar die nam niet op. Nou ja, dat kan natuurlijk. Daar zocht ik niet gelijk iets achter. Tot het de hele dag stil bleef van haar kant en ze ook niet thuiskwam.'

Lees ook: Merel (19) was jarenlang verslaafd aan GHB en crack: 'Ik deed het deels uit rebelsheid, maar ook vanwege het euforische gevoel'

Nonchalante houding 'De dag erna ontpopte ik mezelf als een ware detective. Ik zocht uit welke afspraken ze had staan en nam contact op met haar vrienden. Waar kon mijn moeder in godsnaam zijn? Het was niets voor haar om de hele dag niks te laten horen, laat staan om een dag later ook niet thuis te komen. Mijn vader reageerde daarentegen heel nonchalant: 'Ik weet ook niet precies wat je moeder continu aan het doen is,' was zijn antwoord. De dagen verstreken, en ondertussen bedacht ik allerlei scenario's in mijn hoofd: zou ze ervandoor zijn gegaan met iemand die ze tijdens de Santiago de Compostella had ontmoet? Was ze weggelopen? Of zou ze in het allerergste geval ontvoerd zijn?

Mijn vader beloofde na een hoop gedram van mijn kant dat we na een week aangifte zouden doen, eerder wilde hij niet. Dat was volgens hem niet nodig. Uiteindelijk is hij zonder mij naar het bureau gegaan, iets wat ik hem enorm kwalijk nam. We zouden toch samen gaan? Mensen inmijn omgeving vonden dat raar, zij vroegen zich af of mijn vader wel echt aangifte had gedaan. Stiekem vond ik het ook vreemd. Daarom belde ik de politie om te controleren of mijn moeder wel echt als vermist persoon was opgegeven. Dat bleek gelukkig te kloppen. Wat ik niet wist, was dat andere mensen ook al aangifte hadden gedaan.

De weken van de vermissing voelde ik me verdrietig en radeloos, maar ik schakelde al snel over op een survivalmodus. Ik nam veel taken in het huishouden op me en ondersteunde mijn vader waar ik kon. In mijn ogen was hij de enige pilaar in dit gezin, hij mocht niet omvallen. Dat mijn vader achter de vermissing van mijnmoeder zat, had ik nooit kunnen bedenken.'

Udense kofferbakmoord 'Als ik erop terugkijk zie ik wel signalen. Ja, er waren momenten dat hij heel emotioneel was, maar hij reageerde vaak ook quasi-nonchalant. Alsof het leven gewoon doorging. Dan sprak hij over ons drieën als gezin of ging hij ineens de spullen van mijn moeder opruimen, terwijl ik nog steeds dacht dat ze terug zou komen.

Dat vind ik ook het allergrootste verraad. Ik en mijn broertje maakten ons al die tijd zorgen en hadden hoop, terwijl hij precies wist hoe het zat. Sommige kennissen vermoedden al dat mijn vader iets met de vermissing te maken had, maar ze hebben dat nooit direct in mijn gezicht gezegd. Ik denk ook niet dat het iets had veranderd voor mij. Als iemand er voorzichtig iets over zei, wuifde ik dat weg. Natuurlijk had mijn vader er niets mee te maken. Hij hield van ons gezin.

In de tussentijd vonden er geregeld verhoren plaats en een maand na de vermissing kwam er ook een huiszoeking. De media hadden inmiddels ook lucht gekregen van de vermissing en zaten erbovenop. In het begin was ik daar blij mee: hoe meer mensen over mijn moeder schreven, hoe sneller ze haar konden vinden. Totdat de journalisten ineens heel persoonlijke vragen gingen stellen. Ze wilden weten hoe de band tussen mijn ouders was en of ze nog wel samen in een bed sliepen. Tijdens de huiszoeking lagen ze zelfs met camera's in de bosjes.

Ik kreeg uiteindelijk twee maanden later te horen dat mijn moeder was vermoord. Mijn vriend en ik waren op dat moment in Barcelona. We wilden ontsnappen aan alle gekte en hadden expres tegen zo min mogelijk mensen gezegd dat we weg waren. Tijdens een avond uit liet ik mijn mobiel in het hotel, maar eenmaal terug voelde ik de drang 'm aan te zetten. Mijn scherm stond vol gemiste oproepen en voicemailberichten.

Ik voelde dat er iets niet klopte en belde gelijk terug. Het was de recherche. 'Sanneke, we hebben je moeder gevonden op de snelweg naar Duitsland in de kofferbak van je vader,' kreeg ik te horen aan de andere kant van de lijn. De politie verdacht mijn vader al langer en had een tracker onder zijn auto geplaatst. Zo kwamen ze erachter dat mijn vader het lichaam van mijn moeder had achtergelaten in de Ardennen. Door alle media-aandacht wilde hij het lichaam verplaatsen, het werd hem waarschijnlijk te heet onder de voeten.

Toen ik hoorde dat mijn vader achter de vermissing van mijn moeder zat, voelde het alsof de grond onder mijn voeten verdween. 'Dankjewel voor het nieuws,' was het enige wat ik uit kon brengen en daarna werd ik overspoeld door pure paniek. Ik schreeuwde tegen mijn vriend die inmiddels op bed lag dat mijn moeder dood was en dat mijn vader het had gedaan. In blinde paniek rende ik naar het raam. Als ik nu spring, hoef ik deze intense pijn niet te voelen, dacht ik. Tot ik aan mijn broertje dacht, die dit nieuws zonder mij te horen had gekregen. Dezelfde avond heb ik mijn spaarrekening geplunderd en ben ik samen met mijn vriend naar huis gevlogen. De hele vlucht vocht ik tegen mijn tranen, dit was niet het moment om in te storten.'

Meer over Sannekes band met haar broertje, de nasleep in het rouwproces en de straf die haar vader heeft gekregen lees je in &C's maartnummer.

Shop hier de nieuwste editie

7 ,45

delen
Ismay Gijsen

Ismay (1996) is verslaafd aan organize video's op TikTok, maar kan zelf niks opgeruimd houden. Haar zuurverdiende centen geeft ze het liefst uit in een restaurant of aan een item dat op haar veel te lange wishlist met skincare prijkt.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur