Dan máák je maar zin: hoe krijg je jezelf toch van die bank af als je moet sporten?

Body & Mind

Dan máák je maar zin: hoe krijg je jezelf toch van die bank af als je moet sporten?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 mei 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Claudia Witteveen, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 mei 2024 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Claudia Witteveen, fotografie Tom ten Seldam

Je bed, je kijklijst of je telefoon lonkt. Het regent. Je moet ongesteld worden. Je hebt net gisteren je haar gewassen. En nu moet jij met je goede gedrag van die bank afkomen om te sporten? Echt... Hoe dan?! Journalist Claudia Witteveen zocht het uit voor &C's 'Fokking Makkelijk Fit-special' en - mocht je te lui zijn om van je bank af te komen om de editie van tafel te pakken - je leest hier vast een preview.

De paar aannemelijke scenario's daargelaten waarin je echt beter op de bank kunt ploffen (je verwacht een telefoontje van levensbelang, je sporttas en auto zijn gestolen, je hebt een heuse griep te pakken) is het vaak smoesjes o'clock als je je van de bank naar een sportles moet verplaatsen. We kennen het allemaal, niemand is er immuun voor. Zelfs sportpsycholoog en sportschoolhouder Muriël Romijn (Switch Workout) niet. Maar zo weet zij ook heel goed: er bestaan echt tips en tricks om zin te máken. Om in je oren te knopen nadat je dit artikel hebt gelezen, dat begrijp je.

Lees ook: Poes Lilly heeft obesitas, en moet op dieet: 'Van zo'n dame als ik kun je toch geen genoeg krijgen?'

Thou shall not je haren wassen Ga je online op zoek naar inspiratie voor goede sportzin, dan komen de gekste suggesties op je af. Spreek je excuus ('het regent') uit als, zeg, Donald Duck. Dan ga je goed inzien hoe kinderachtig je aan het doen bent. Ga altijd sporten op de dag dat je je haar moet wassen. Niet gesport? Dan mag je ook je haar niet wassen. Dat zal je leren. Zet tijdens het beulen je lievelingsserie op, dan vergeet je vast ineens de wereld om je heen. Ga 's avonds slapen in je sportkleren zodat je die 's ochtends al aan hebt.

Prima als het voor je werkt, maar tegen een echt goeie hangdag vol ik-wil-niet-gedachten zijn dat soort adviezen niet opgewassen. Weet ook Romijn, die elk mogelijk excuus in haar groepslessen voorbij hoort komen. Haar eerste advies is dan ook geen fix all, maar meer een wake-up call voor als je je weer eens mompelend diep in de kussens nestelt. 'Probeer altijd te bedenken waar je het voor doet en hoe je je na het sporten voelt. Je had echt een reden om te gaan sporten, anders had je dit plan überhaupt niet gemaakt.'

Beloning voor goed gedrag Muriël Romijn is zoals gezegd sportpsycholoog en zij runt een sportschool, dus zij is dól op sport, het is haar passie en haar werk. En zelfs zij heeft dus soms zo'n plofmomentje waarop zij denkt: uuuurgh. 'Jazeker, die dagen heeft iedereen. Net als dat stemmetje dat zegt 'wat is dit zwaar' terwijl je aan het sporten bent. Dat geeft ook helemaal niets. Het is een kwestie van goed omgaan met dat gevoel, en er de juiste waarde aan hechten.'

Lees ook: Kijkje in de keuken van Koen Pieter van Dijk: 'Ik hang regelmatig aan zo'n vitamine-infuus'

Zonder dat je er veel van merkt fitter worden? Ja, ook als je dus tóch de sportschool hebt geskipt. Zeven handige tips.

1. De eenbenige poetser Wat doe je elke dag standaard twee keer twee minuten? Inderdaad: tandenpoetsen. Een ideaal moment om nog een extra taakje in te bouwen, want dat poetsen gaat toch volautomatisch. Probeer tijdens het poetsen op één been te staan. Goed voor je hersenen, die daar kennelijk best druk mee zijn. De Universiteit van Hamburg vogelde dat uit. Met je ogen dicht werkt het trouwens dubbel zo goed.

2. Breek de binge Reclame in je lineaire tv-programma of op naar de volgende aflevering op Netflix? Dit is hét moment om wat beweging in te bouwen. Dat breekt zo lekker de binge. Doe tien burpees. Of vijftien crunches. Of ga lekker stretchen. En als je merkt dat je écht stijf bent van het bankhangen, kun je ook een tijdje op de grond gaan zitten. Dat is goed voor je houding én activeert veel meer spieren.

3. Halte eerder Ja, je hebt 's ochtends vast haast om op het werk te komen. Maar als je met het openbaar vervoer naar je werkplek gaat en het niet met bakken uit de hemel komt, kun je makkelijk wat extra daglicht en beweging in je leven bouwen. Stap vanaf nu een of twee bus- of tramhaltes eerder uit. De rest van de weg loop je.

Waar die vier andere tips zijn? Tsja, daarvoor moet je helaas tóch opstaan van die bank en de 'Fokking Makkelijk Fit-special' in huis halen. Goed excuus om die stappenteller nog wat omhoog te krikken, niet? Echt niet? Oké dan, dan mag je hem ook hier bestellen:

Shop hier de nieuwste editie

7 ,95

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur