Alex beheerde sinds zijn twaalfde websites, en hoeft nu niet meer te werken: 'Geld trekt soms verkeerde mensen aan'

Body & Mind

Alex beheerde sinds zijn twaalfde websites, en hoeft nu niet meer te werken: 'Geld trekt soms verkeerde mensen aan'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 februari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam, interview Anne Broekman

Gepubliceerd op

16 februari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam, interview Anne Broekman

Working nine to five... sommige mensen passen daarvoor. Voor &C's maartnummer 'Is de carrièreladder stuk?' spraken we mensen die er bewust voor hebben gekozen om niet (meer) te werken. Zo ook Alex, die op zijn twaalfde begon met het beheren van websites, waardoor hij zes jaar geleden kon stoppen met werken.

Alex (29): 'Het voelt soms bevreemdend dat ik niet meer hoef te werken. Natuurlijk merk ik verschil met leeftijdsgenoten. Zij zitten nog in de opbouwende fase en werken aan hun carrière zodat ze promotie maken of een huis kunnen kopen, wat voor velen echt niet makkelijk is op deze huizenmarkt. Ik kocht mijn eerste woning toen ik negentien was en was zes jaar geleden al totaal financieel onafhankelijk. Mijn hypotheek was toen afgelost en ik had genoeg passief inkomen dankzij beleggingen en het investeren in vastgoed.

Niet werken bevalt mij goed. Ik hoef geen dingen te doen die ik eigenlijk niet wil. Ik heb juist een enorme keuzevrijheid, en dat vind ik het mooie aan zo jong FIRE – financial independence, retire early – zijn. Zonder dat er druk op ligt, kan ik ervaringen opdoen. Als ik een jaar een snackbar wil runnen, dan kan dat zonder dat die tent per se een succes moet worden. Ik ben puur voor de lol en uit interesse psychologie gaan studeren, niet omdat ik er daarna een baan in moest vinden. Ik wil mezelf blijven uitdagen, de hele dag op een tropisch strand luieren past niet bij mij. Nog steeds beheer ik een paar websites en ik ben bezig met een eigen YouTube-kanaal.

Vroeg met pensioen gaan en vervolgens niets meer doen is nooit mijn doel geweest, ik wil gewoon de mogelijkheid hebben om te kiezen voor dingen die ik leuk vind. Daarom leer ik nu Spaans en volg ik salsalessen, ook al ben ik houterig en onhandig. Als je niet meer werkt, liggen leegte en een sociaal isolement op de loer. Mijn vrienden zitten veelal de hele dag op hun werk en ik heb geen collega's om mee te geinen of de kroeg in te duiken. Ook is er weinig structuur als de wekker niet elke ochtend gaat omdat ik naar mijn werk moet. Om er toch een ritme in te houden, sport ik zo'n zes keer per week 's morgens.

Daarnaast organiseer ik veel, zoals pokertoernooien en etentjes, en doe ik vrijwilligerswerk met vluchtelingen. Al op jonge leeftijd heb ik mijlpalen bereikt waar anderen veel langer over doen, en daardoor kom ik voor de vraag te staan wat ik verder wil in mijn leven. Daar ben ik nog niet helemaal over uit, alles ligt open.

Waarschijnlijk wil ik samen met mijn vriendin de helft van het jaar in Bangkok of op Bali gaan wonen, waar veel digital nomads wonen en er altijd wel iets te doen is. Als mensen mij vragen wat voor werk ik doe, dan hou ik dat een beetje op de achtergrond. Ik wil niemand een slecht gevoel geven of afstand creëren. Als je niet werkt, word je sneller gezien als outsider. Of mensen denken dat ik geen problemen heb omdat ik 'toch geld heb'. Maar geld maakt je leven niet compleet of probleemloos. Sommige problemen worden juist groter, zo trekt geld soms de verkeerde mensen aan.

Als een nieuw iemand ineens overdreven vriendelijk doet, weet ik genoeg. Last van golddiggers heb ik gelukkig niet. Die zijn bij mij ook aan het verkeerde adres, want ik ben wars van statussymbolen als dure horloges en dikke auto's. Ik rij nog altijd in mijn oude Mazda.'

Benieuwd naar de verhalen van andere mensen die bewust niet werken? Je leest het hele verhaal in &C's maartnummer die nu in de winkels ligt, of haal 'm vast hier:

Shop hier de nieuwste editie

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur