Sharythés man is 35 jaar ouder: 'Ik ben jonger dan allebei zijn kinderen'

Body & Mind

Sharythés man is 35 jaar ouder: 'Ik ben jonger dan allebei zijn kinderen'

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

2 maart 2024 om 10:00

Gepubliceerd op

2 maart 2024 om 10:00

Toen Sharythé 26 was, kwam de destijds 62-jarige René in haar leven. Een flink leeftijdsverschil, zou je denken, maar al snel bloeide er een vriendschap en uiteindelijk zelfs liefdesrelatie op tussen de twee. 'Hij biedt me de stabiliteit die leeftijdsgenoten niet kunnen geven.'

Sharythé (29): 'René en ik hebben elkaar op werk ontmoet. Ik werk in een zorginstelling waar hij vrijwilliger was, maar in eerste instantie werkten we op andere afdelingen. Ik weet nog dat ik hem voor het eerst zag terwijl hij langsliep en dat hij specifiek terugkwam om 'goedemorgen' tegen me te zeggen. Dat vond ik leuk. Oké, goedemorgen, dacht ik. Een tijdje daarna moest ik op zijn afdeling invallen, waar ik later vast naar overgeplaatst werd. De klik was er meteen. We konden goed met elkaar praten, bijna alsof we elkaar al langer kenden. Al snel hadden we het over van alles en nog wat. Ik wilde destijds graag een huisdier, maar twijfelde nog of ik liever een hond of een konijn wilde. René vertelde dat hij twee konijnen had en dat ik best eens mocht komen kijken als ik dat wilde. Zo kwam ik voor het eerst bij hem thuis. Het begon als een vriendschap, maar na een tijdje konden we allebei niet meer om onze gevoelens heen. We zijn toen een eindje gaan fietsen en hebben naar elkaar uitgesproken dat we meer voelden. Over wat de volgende stap was, hebben we goed nagedacht. Ik ben nog best wel jong, René is op leeftijd en heeft al twee oudere kinderen. Ook wist ik toen al dat hij ziek was. Hij heeft kanker en is afgekeurd, 'palliatief maar onder controle' noemen ze het. Toch was dat niet zo'n probleem voor mij. René is mijn maatje en ik accepteer hem zoals hij is, en dat doet hij andersom ook. We zaten allebei best wel in de put toen we elkaar ontmoetten, hij vanwege zijn ziekte en ik omdat ik een moeilijke jeugd heb gehad, maar toen we elkaar vonden ging de zon weer schijnen. Hiervoor heb ik een aantal relaties gehad met mensen die even oud waren als ik, ik ben zelfs twee keer verloofd geweest, maar dat liep steeds stuk op een gebrek aan levenservaring aan hun kant. René begrijpt me zoals leeftijdsgenoten dat niet kunnen. 

Lees ook: Ryan werd vader op zijn zestiende: 'Ik dacht: loop ik weg of ga ik ervoor?' De buitenwereld Maar toen kwam het volgende: wat zal onze omgeving zeggen? Ik woonde al negen jaar op mezelf en heb al heel lang geen contact meer met mijn ouders, dus voor mij was het een makkelijkere beslissing om een relatie aan te gaan. Maar bij hem staan zijn kinderen, die destijds 28 en 30 waren, op één. Natuurlijk is het gek om qua leeftijd zo dicht bij hen te zitten, maar zijn zoon accepteerde het vrij snel. Zijn dochter had er iets meer moeite mee, maar dat kwam ook doordat zij in het buitenland woont en we elkaar niet zo goed konden leren kennen. Toch wilden we al snel trouwen. Tegenwoordig is het normaal om eerst een tijd samen te wonen, maar dat zit niet in mij. Ik ben christelijk opgevoed en wilde graag settelen. Na ongeveer een half jaar zijn we, op 14 mei 2021, getrouwd. Alweer tweeënhalf jaar geleden. Inmiddels is iedereen er helemaal oké mee, al zijn de mensen om ons heen verder altijd liefdevol geweest. Ze zien hoe verliefd we zijn en hoe we elkaar uit de put hebben getrokken. Zelfs mijn oma, die maar tien jaar ouder is dan René, is blij met onze relatie.

Van de wereld daarbuiten krijgen we wel regelmatig negatieve reacties. Ik deel mijn leven, ons gezin en onze relatie op social media en kom daar een hoop vooroordelen tegen. Mensen noemen me 'golddigger' en denken dat ik met René ben voor het geld, maar hij is heus geen miljonair hoor. Was het maar waar, zegt hij dan zelf altijd, haha. Ook denken mensen dat ik het doe om een Nederlands paspoort te krijgen, maar dat heb ik al vanaf mijn geboorte. Ach ja, wij weten hoe het zit, dus die reacties gaan het ene oor in en het andere oor uit. Ik ben niet op hem gevallen om wat hij heeft, maar om wie hij is en juist dat maakt ons sterk. We kunnen samen lachen en huilen en ik kan volledig mezelf zijn bij hem. Dát is de reden dat ik zo gek op hem ben. Lees ook: Myrthe is mantelzorger sinds ze anderhalf jaar oud is: 'Ik heb geen idee wie mijn vader echt is' Geen garantie Uiteraard lopen we weleens tegen dingen aan door ons leeftijdsverschil. René heeft nou eenmaal meer levenservaring dan ik. Je merkt het ook aan dingen als onze woordenschat. Dan zegt René ineens een woord waarvan ik denk: hè? Daar lachen we dan om. Hij leert mij zo dingen bij, andersom hou ik hem weer jong van geest. Ik zie sowieso meer voordelen dan nadelen. Vaak zijn leeftijdsgenoten nog op zoek naar uitdaging en willen ze van alles ontdekken. René heeft alles al ontdekt en weet wat hij wil. Ook vond ik dat mannen van mijn leeftijd vaak wel wat zeiden, maar het niet altijd nakwamen. René is een man van zijn woord. Hij biedt mij de stabiliteit die ik nodig heb. Onze dochter Noémi is op 17 juni 2022 geboren. Ook daar heb ik veel reacties op gekregen. Mensen die zeiden: 'Ja, maar hij gaat eerder dood.' Daar kan ik niet zoveel mee. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat de kans groter is dat hij minder jaren met haar heeft dan ik, maar ik kan net zo goed eerder doodgaan. Die zekerheid, wat betreft hoelang je met je kinderen hebt, heeft niemand. Bovendien kan René nog zeker twintig à dertig jaar mee, zegt hij zelf altijd. Dus waar hebben we het over? We genieten gewoon elke dag van elkaar, zo lang we dat kunnen.'

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Meer van deze auteur

Meer lezen