Vrijwillig tranen met tuiten janken: dit is waarom we huilfilms kijken

Body & Mind

Vrijwillig tranen met tuiten janken: dit is waarom we huilfilms kijken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 september 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

21 september 2022 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Unsplash

Zet jij ook weleens een zielige film op, puur om even een potje te kunnen janken? Doodnormaal hoor, doen wij ook. En we blijven het doen, ondanks alle tranen. We zochten uit waarom eigenlijk.

Er zijn van die echte tranentrekkers waarbij zelfs de toughest cookies even moeten slikken. Vaak kan je het aan een omschrijving al lezen: iemand wordt ziek, een geliefde gaat naar een oorlogsgebied of een relatie is toch niet helemaal wat het lijkt. Ondertussen denk jij bij jezelf: dit wordt gegarandeerd grienen. Toch koop je dat ticket of druk je thuis op play, en kijk je de film. Waarom we dat doen ligt aan een aantal verschillende dingen.  Lees ook: Nieuwe Videoland-documentaire duikt in wereld van online criminaliteit Blij-ei-stofje Je zou het niet denken, maar uit onderzoek blijkt dat je blij wordt van zielige films. Klinkt een beetje tegenstrijdig, maar dat komt doordat als je verdrietig bent, er druk komt te staan op het spierstelsel. Zo komt er endorfine vrij. Ja, dat is dat blij-ei-stofje dat ook bij sporten, chocolade en seks vrijkomt. Dus voel je je volkomen klote? Dan is het helemaal geen slecht idee om een verdrietige film aan te zetten. Word je blij van.  All in this together In hetzelfde onderzoek van het blij-ei-stofje bleek dat er ook een groepsgevoel ontstaat door het kijken van zielige films. De helft van de deelnemers keek een zielige film, de andere helft een documentaire. Het bleek dat de deelnemers die samen de tranentrekker keken, zich een stuk meer verbonden voelden met elkaar dan de andere groep. Matties voor het leven creëren? Samen een sip filmpie kijken dus. Pijn is fijn Effe terugkomend op het endorfine-verhaal: je pijngrens wordt door zielige films ook verlegd. Klinkt een beetje raar, maar is wel zo. Zo moesten de deelnemers van het onderzoek tegen de muur zitten alsof ze op een stoel zaten (je weet wel, die killer beenspieroefening). De deelnemers die de zielige films hadden gekeken, hielden het 18% langer vol dan voordat ze de film keken. Komt dus ook weer door die endorfine. Een heftig pijnlijke training in de sportschool gepland? Kijk dan van te voren lekker Marley And Me of Titanic. Al zorgt dat er waarschijnlijk wel voor dat je liever huilend in bed gaat liggen dan je spieren een opdonder geven. Lees ook: Pak je popcorn er maar bij: deze Videoland Originals wil je niet missen dit najaar Empathie overload Jij verdriet, ik verdriet, wij allemaal verdriet. In een Koreaans onderzoek gaven mensen aan dat ze verdrietig worden van zielige films, omdat die realistisch en herkenbaar zijn. Volgens de onderzoeker kun je dat ook omdraaien: de film is realistisch, omdat je al verdriet hebt. De emotie zit dus al in je en wordt er door de film uit gehaald, omdat je je er zo in herkent. Door te janken gooi je die emotie er dus eens goed uit. Vandaar.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer entertainment