Body & Mind
Tinder start campagne tegen seksueel geweld: 'Daten zou leuk en gezellig moeten zijn'
Gepubliceerd op
26 juni 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
26 juni 2023 om 17:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Misschien ben je het al tegengekomen tijdens het swipen: vanaf nu is er een nieuwe knop beschikbaar in de Tinder-app. De datingapp is namelijk een campagne gestart met Centrum Seksueel Geweld (CSG) om mensen te informeren over hulp bij seksueel geweld.
Van de 15 duizend gemelde zedendelicten in het afgelopen jaar, was er bij 30 procent sprake van 'daterape', oftewel een date die leidde tot verkrachting. Tijd om actie te ondernemen, vonden CSG en Tinder. Tot 31 december dit jaar zal er in de app een knop te zien zijn die je doorverwijst naar de website van CSG, waar je kunt vinden hoe je hulp krijgt na een nare gebeurtenis. Ook zullen er in de app swipe-cards met informatie te zien zijn die verwijzen naar de CSG-website.
'Daten zou leuk en gezellig moeten zijn,' zegt Iva Bicanic, directeur van het CSG, 'en meestal is dat ook het geval, maar helaas loopt het soms ook anders af. Veel slachtoffers van een nare seksuele ervaring zijn in de war over wat hen is overkomen en twijfelen over wat te doen. Dankzij de samenwerking met Tinder kunnen we mensen die een nare seksuele ervaring tijdens of na hun date ervaren informeren over waar ze snel de juiste hulp kunnen krijgen.'
Slachtoffers lopen risico De impact van seksueel geweld is enorm groot. De misdaad zorgt niet alleen voor fysieke klachten, maar ook voor mentale klachten. Slachtoffers voelen zich eenzaam en hebben schuldgevoelens. Wellicht hebben ze het idee dat ze het zelf hadden moeten voorkomen, of zijn ze geconfronteerd met victim blaming. In het laatste geval krijgt het slachtoffer de schuld als ze over hun ervaringen praten. Slachtoffers van seksueel geweld lopen daarnaast een groter risico om opnieuw slachtoffer te worden.
Op de CSG-website is ondersteuning te krijgen in de vorm van forensische, medische en psychologische hulp. Ook wijst Tinder op de telefoonlijn van CSG (0800-0188) waar slachtoffers 24/7 terechtkunnen.
Waar kun je op letten tijdens een date? De vuistregel voor (online) daten is: vertrouw op je onderbuikgevoel. Heb je het idee dat iets niet klopt? Neem dan even afstand door naar de wc te gaan en bedenk of je de date wel wil voortzetten, of dat iemand je kan ophalen. Zorg ook dat je – in ieder geval bij de eerste date – op een openbare plek afspreekt, zodat je niet gelijk vanaf het begin alleen bent.
'Laat je date vooral niet leiden door angst,' zegt dating-expert Klazien Schaap tegen RTL-nieuws. 'Je kunt het van te voren niet helemaal dichttimmeren. Als je dat wel gaat doen, ga je al uit van angst. Mijn eigen intentie is altijd: ik vertrouw je tot je mij het tegendeel bewijst.'
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.