Body & Mind
Er wordt een piek qua tekenbeten verwacht, maar hoe voorkom je zo'n beet nou het beste?
Gepubliceerd op
14 juli 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
14 juli 2024 om 17:00
Bron / Fotografie
fotografie Tom ten Seldam
Als het er vroeger op schoolkamp niet in geramd is, doen wij het bij deze nog maar eens. Pas. Op. Voor. Teken. Uitroepteken (letterlijk). Al helemaal nu de jaarlijkse piek er volgens onderzoekers van het RIVM en de Wageningen Universiteit weer aan zit te komen.
De meeste tekenbeten worden in juni en juli gemeld, in juli zelfs bijna een derde van het jaarlijkse aantal, dus wat dat betreft zitten we momenteel in het hoogseizoen. Dit is immers de tijd van het jaar dat we massaal aan het wandelen slaan en überhaupt naar buiten gaan. Maar verkijk je niet op de locatie, want één op de drie tekenbeten vindt blijkbaar plaats in de tuin. Word je gebeten door een teek, dan loop je risico de bekende ziekte van Lyme te krijgen. Zo'n twintig procent van de teken draagt de bacterie die deze ziekte veroorzaakt en jaarlijks krijgen zo'n 27.000 mensen de diagnose Lyme, wat gepaard gaat met klachten als vermoeidheid en gewrichtsklachten tot aan hartritmestoornissen en verlammingsverschijnselen. Wel is het in de meeste gevallen goed te verhelpen met een antibioticakuur. Maar 1.000 tot 1.500 van die 27.000 mensen houdt er langdurige klachten aan over. Lees ook: Hoi hypochonder: dit betekenen die buikkrampen als je niet menstrueert
Weg met die beestjes Genoeg statistieken voor nu - we zijn verdorie geen artsen - want één ding is duidelijk: teken zijn gewoon nare fuckers die je liever wil ontwijken. Hoe doe je dat het beste? 1. Vermijd dichte begroeiing en struikgewas Loop zoveel mogelijk op de paden en ga niet de bush bush in. Ja, die nare wezentjes kunnen ook in je tuin zitten, maar buiten de deur verminder je met deze tip toch de kans op een beet. 2. Bedek je huid zoveel mogelijk Ook zoiets dat er vroeger als het goed is in geramd. 'LANGE BROEK AAN!' Maar ja, het is wel goed advies. Als je dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen draagt en je broekspijpen in je sokken stopt - we zeiden niet dat je er knap uit ging zien - is de kans klein dat een teek je weet te pakken. 3. Draag lichte kleding Niet omdat teken niet van lichte kleding houden - er is nog niets bekend over een zekere voorkeur wat fashion betreft - maar omdat je ze beter ziet. Is er dus een teek op je kleding geland? Dan heb jij 'm al in de smiezen voordat hij schade kan aanrichten. Lees ook: Tepelissues: van deze 6 dingen kan je last hebben 4. Sla DEET in Dit insectenwerende goedje is al op veel reizen onze beste vriend geweest, maar is natuurlijk ook top tegen teken. Smeer de huid die je niet kunt (of wilt, als we ooit nog een hittegolf krijgen) bedekken in met iets dat DEET bevat, en spray het eventueel ook gewoon op je kleding. Tenminste, als die kleding van katoen, wol of linnen is. Op synthetische stoffen gaat dat niet goed. 5. Controleren kun je leren Al deze tips uitgevoerd? Go you. Maar: controleer jezelf toch nog even. Jep, net zoals je dat vroeger op schoolkamp bij elkaar deed. Check in ieder geval je oksels, navel, liesstreek, knieholtes en tussen je tenen, en laat ook iemand naar je hoofd, haarlijn en achter je oksels kijken. Geen kleine zwarte beestjes gezien? Dan ben je good to go. Jou pakken ze niet.
delen
Redactie
@andcgramDe &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.