Tepelissues: van deze 6 dingen kan je last hebben

Body & Mind

Tepelissues: van deze 6 dingen kan je last hebben

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 juli 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

9 juli 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Tepels zijn er in alle soorten en maten, en dat is alleen maar heel mooi. Maar wat wél vervelend is, zijn klachten of onzekerheden over je tepels. De meeste tepelissues zijn namelijk heel normaal en komen veel vaker voor dan je denkt.

1. Ingetrokken tepels Een ingetrokken tepel is een platte of naar binnenstaande tepel en kan zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomen. Van ingetrokken tepels hebben de meeste mensen geen last, maar soms kan borstvoeding geven lastig zijn. De meeste mensen die dit hebben zijn hiermee geboren, maar het kan ook ontstaan door hormonale ontwikkelingen. Bijvoorbeeld in de puberteit, zwangerschap of door het geven van borstvoeding. Als het is aangeboren komt het meestal door te korte melkgangen in de melkklieren. Word je ineens wakker met ingetrokken tepels en zijn ze ook gevoelig? Bij twijfel altijd even langs de dokter gaan.  Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Sinds de bevalling kom ik vaker klaar'

2. Vocht uit tepels Als iemand zwanger is of is geweest, is het normaal als de borsten wat melk gaan lekken. Maar sowieso is tepelafscheiding vaak onschuldig. Het komt regelmatig voor dat er bij vrouwen wat vocht uit één of beide tepels komt. Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van een verandering in de hormoonhuishouding. Als de vloeistof wit of helder is, komt dat meestal door hormonale veranderingen die de melkklieren aan het werk zetten. Bijvoorbeeld bij een zwangerschap, rond de menstruatie of in de puberteit. Tepelafscheiding kan melkachtig, gelig, beige of doorzichtig zijn. Bloederige tepelafscheiding is niet normaal, dus breng een bezoekje aan de huisarts als er bloed of etter uit je tepels komt. Dit kan duiden op een ontsteking. Bij mannen is tepelafscheiding altijd foute boel, dus ga dan ook naar de dokter.

3. Pijnlijke, geschaafde of droge tepels Je kan weleens pijn hebben aan je tepels omdat de huid misschien wat droog is, bijvoorbeeld na een rondje hardlopen. Sportbeha's zijn niet altijd even lief voor je borsten en dat voel je vaak pas als je onder de douche stapt. Au! Gelukkig kan je deze pijnlijke schuurplekken wel voorkomen. Gebruik een crème met lanoline of vaseline en smeer dit op je tepels, of kies voor een huidvriendelijke tape waarmee je je tepels afplakt. Dit zorgt ervoor dat het de huid verzacht en dat de wondjes helen. 

4. Bultjes op de tepel Wat zijn toch die bultjes op en rond je tepels? In ieder geval niet iets om je zorgen over te maken. Deze bultjes hebben zelfs een naam. De klieren van Montgomery zitten op je tepelhof en scheiden olie-achtige substantie af die ontsmettend werkt. Dit zorgt ervoor dat de huid lekker soepel blijft. Van deze afscheiding merk je zelf meestal niets. Een wit bultje kan je zien als er een kliertje verstopt raakt. Soms raakt een kliertje wat verstopt en zie je een wit bultje. Hier kan wat talg uitkomen, maar dit is niet schadelijk. Meestal trekt het vanzelf weer weg. Laat deze bultjes dan ook lekker met rust en ga er niet aan zitten pulken. 

5. Haar op je tepels Harige tepels? Niks om onzeker over te zijn. Maar mocht je toch benieuwd zijn waar ze vandaan komen: dat kan komen als je bijvoorbeeld zwanger bent of in de menopauze zit, maar het kan ook aan je hormonen liggen. Sommige medicijnen kunnen ook haargroei veroorzaken. Als je de haartjes echt heel vervelend vindt, kan je overwegen om naar de huisarts te gaan en een hormonale behandeling te vragen. Lees ook: Wil je weten: dít is waarom de L altijd vooraan staat in LHBTI+

6. Ongevoelige of overgevoelige tepels Hoor je altijd van je vriendinnen dat ze gevoelige tepels hebben maar word jij er niet warm of koud van als ze worden aangeraakt? No stress. De ene tepel heeft nu eenmaal meer gevoel dan de andere. Sommigen hebben juist last van overgevoelige tepels, wat ook voor veel ongemak kan zorgen. Maak je in ieder geval geen zorgen over de gevoeligheid van je tepels want die is bij iedereen anders.

Dit is geen medisch advies. Twijfel je over je kwaal of voelt het voor je gevoel niet helemaal goed? De dokter is je beste vriend. Die kan je tepel onderzoeken en zien of alles oké is. Bij acute veranderingen raden we je sowieso aan om even langs de dokter te gaan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen