Dit is een geld(ige) reden om nooit miljardair te worden

Body & Mind

Dit is een geld(ige) reden om nooit miljardair te worden

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

13 september 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

13 september 2023 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het spreekwoord zegt het al: geld maakt niet gelukkig. Toch dromen heel veel mensen daarvan, want zeg nu zelf, een prachtige villa aan een wit strand met azuurblauw water waar je champagne nipt in de zon klinkt zo verkeerd nog niet. Maar waar wij denken dat dat scenario de aftrap is voor ultiem geluk, is het tegendeel vaak waar. Miljardairs blijken namelijk veel vaker depressief te zijn dan mensen met een modaal inkomen. Hoe dan? In Vrij Nederland legt Sjors Roeters het uit.

Hebberig In een notendop: een van de dingen die mensen gelukkig maakt is het bereiken van doelen en het streven naar meer. Maar als je miljardair bent, kun je zo ongeveer alles kopen wat de wereld je te bieden heeft en valt er weinig meer te streven. En hoewel het in onze sloeber-oren juist wel aantrekkelijk klinkt, dat alles binnen handbereik ligt, is de werkelijkheid dat als er niks meer is om naar te streven, dat je dan juist ongelukkig wordt. Het kan zelfs leiden tot gevoelens van angst, onzekerheid en leegte. Letterlijk crying all the way to the bank, dus.

Lees ook: Slapend rijk: 'Ik verdien 20.000 euro per maand en daar hoef ik niets voor te doen'

(Anti)sociaal En dat is niet het enige waar miljardairs depressief van worden. Net als gewone stervelingen hebben miljardairs soms andere mensen nodig. Als je geen geld in overvloed hebt, heb je daarvoor een sociaal netwerk nodig. Ouders, vrienden, buren, collega's die je eens om een gunst kunt vragen, of die omgekeerd een beroep op jou doen. Die wederzijdse afhankelijkheid maakt dat we van nature in dat netwerk investeren, onder andere in tijd en aandacht. Ben je echter miljardair, dan vraag je niet aan die ene vriendin of ze een uurtje op je kleine kan passen, maar koop je die hulp gewoon in. Daardoor is echter geen sprake van wederkerigheid en voor veel miljardairs geldt dat hun grote vermogen er ook voor zorgt dat ook de gelijkwaardigheid in bestaande contacten verdwijnt. En zo verdwijnt langzaamaan elk sociaal contact uit je leven. Vind je dat eenzaam klinken? Is het ook.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer van deze auteur