Body & Mind
Deze 13 dingen wil je absoluut niét doen tijdens een sollicitatiegesprek
Gepubliceerd op
9 april 2023 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Gepubliceerd op
9 april 2023 om 13:00
Bron / Fotografie
beeld Pexels
Solliciteren is een vak apart. Het voelt soms bijna als daten: afwijzingen, afknappers, tweede gesprekken, wikken en wegen, is dit iets voor mij? Ben ik iets voor hen? En dan zijn er ook nog allerlei ongeschreven regels over wat je wel en vooral níet moet doen.
Om je wat op weg te helpen, maken we van een paar ongeschreven regels een paar geschreven regels. Is dat in ieder geval weer wat duidelijker. Dus, doe dit vooral níet:
1. Je pokerface thuislaten Als je laat zien dat je bang of heel zenuwachtig bent, zorgt dat ervoor dat je minder zelfverzekerd overkomt bij de interviewer. Natuurlijk is het heel normaal om zenuwachtig te zijn, maar zorg dat het niet de overhand krijgt. De truc: doe wat ademhalingsoefeningen van tevoren, of geef jezelf een peptalk op het toilet. En als dat allemaal niet werk: pokerface opzetten en gaan met die banaan.
Lees ook: Wablief?! 15 knettergekke vragen die mensen tijdens hun sollicitatiegesprek kregen
2. Niet genoeg voorbereiden Preparation is the key. Dat zeggen ze met een reden. Je kunt namelijk niet bij een bedrijf aankomen zonder precies te weten wat ze nou eigenlijk doen of wat de baan waarvoor je solliciteert inhoudt. Doe dus genoeg onderzoek naar het bedrijf, en zorg dat je ook wat vragen aan hen hebt. Tip: benoem positieve dingen die het bedrijf heeft bereikt, zo zien ze dat je hun successen (h)erkent.
Voorbereiden houdt ook in: kijk naar de (bedrijfs)cultuur. Het hangt namelijk niet alleen van het land af hoe je je hoort te gedragen tijdens een sollicitatie, maar ook van de sector. Wat is de dresscode? En hoe zakelijk wordt er met elkaar gesproken? Hier kun jij je dan weer op aanpassen.
3. Jezelf onderschatten Je bent bij het bedrijf om jezelf als het ware te verkopen. Als ze jou vragen waar je heel goed in bent, hoef je echt niet te zeggen dat je niet wil opscheppen, of dat het wel meevalt hoe goed je bent. Wees niet bang om jezelf te promoten. Overdrijven is dan ook weer niet handig, maar je mag echt wel zeker zijn van je eigen talenten.
4. Klagen over je oude werkgever Als werkgevers hun sollicitanten horen klagen over hun oude baas schrikt hen dit af. Het betekent namelijk dat jij ook zo over hen zou kunnen gaan praten. Bewaar die verhalen over je vorige baan dus maar lekker voor aan de lunchtafel als je al aangenomen bent.
Lees ook: Eerste hulp bij solliciteren: met deze antwoorden rock jij al je gesprekken
5. Te laat komen Gewoon niet doen. De afspraak stond al dagen, misschien zelfs weken, in de planning. Te laat komen betekent dat jij een slecht tijdsbesef hebt, en de werkgever zal zich afvragen hoe graag jij die baan eigenlijk wil hebben. Trein gemist, of sta je in de file? Kan gebeuren natuurlijk, maar zorg dat je dan in ieder geval even belt. Of vertrek gewoon wat eerder.
6. Pinokkio uithangen Niet liegen tijdens een sollicitatie, dat is écht not done. Ook als je iets niet weet, zeg dat dan gewoon eerlijk en vraag of je er later op terug mag komen, zodat je nog even kunt nadenken. Maar liegen moet je ten alle tijden vermijden. Ze zullen er óf later achter komen óf je zadelt jezelf met problemen op.
7. Je eigen zwakke punten niet kennen Als je als antwoord op de standaard vraag 'Wat zijn jouw zwakke punten?' zegt dat je geen zwakke punten hebt, dan heb je geen zelfkennis. Niemand is perfect, dus dat klopt niet, en dat weet een werkgever ook. Zorg dat je een zwak punt vertelt wat jouw potentiële nieuwe baan niet in de weg zit. Wil je buschauffeur worden, vertel dan niet dat je links en rechts niet uit elkaar kan houden. Het beste is om er een uit te kiezen waar verbetering mogelijk is en waar de verbetering ook al gaande is.
8. Slechte houding Je herkent het vast wel van pubers: als iemand onderuit gezakt zit, scheef op z'n stoel zit of achterover leunt komt diegene niet bepaald geïnteresseerd over. Zorg dus dat je goed rechtop zit, want een nette houding straalt professionaliteit uit.
9. Iemand meenemen Dit gebeurt vaker dan je denkt. Iemand neemt een vriendin/ouder/partner/huisdier mee naar een sollicitatiegesprek. Tenzij je een hulphond hebt, hoef je niemand mee te nemen. Het gesprek gaat namelijk alleen over jou. 10. Het geluid of de trilstand van je telefoon aan laten staan Als je tijdens het gesprek de hele tijd meldingen krijgt, lijk je misschien wel super populair, maar da's voor een sollicitatie niet nodig. Het leidt juist enorm af en zorgt voor veel irritaties bij de werkgevers. Zelfs een trillende telefoon kan al afleiden. Gewoon effe uitzetten dus. Lees ook: Deze 9 Excel-hacks voorkomen dat jij je laptop 40 keer per dag het raam uit wil smijten 11. Gelijk beginnen over geld en vakantiedagen Je wil dit heel graag weten als je op zoek bent naar een nieuwe baan, en het liefst ook bij een eerste gesprek, da's begrijpelijk. Maar het is niet netjes om het al gelijk te vragen. Wacht dus tot de werkgever er zelf mee komt, of vraag het in een later stadium. 12. Niet doorvragen Zorg dat de vragen niet te veel vanuit de ander moeten komen. Als jij doorvraagt zien de werkgevers dat je actief aan het gesprek deelneemt. Vraag bijvoorbeeld naar hun eigen ervaringen in het bedrijf, of om voorbeelden van successen die ze hebben bereikt. Zo kom je geïnteresseerd en gemotiveerd over, en wordt het meer een gesprek in plaats van een droog interview. 13. Je sociale media niet dubbelchecken Ja, recruiters zullen je googelen en dan op je Facebook/Instagram/Twitter terecht komen. Zorg dat je – in ieder geval tijdens het solliciteren – de berichten die een minder professioneel beeld van jou geven verwijdert of even archiveert. Je wil ze namelijk niet afschrikken. Helemaal zakelijk hoeft je profiel ook niet te zijn hoor, ze mogen best zien hoe leuk en gezellig jij bent.
delen
Sanne Roes
InstagramSanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.