Wablief?! 15 knettergekke vragen die mensen tijdens hun sollicitatiegesprek kregen

Body & Mind

Wablief?! 15 knettergekke vragen die mensen tijdens hun sollicitatiegesprek kregen

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

1 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

1 april 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Anne Claire de Breij

Voor je sollicitatiegesprek heb je je overal op voorbereid. Je hebt je sterke en zwakke punten verzameld, kan ze goed onderbouwen, kent je cv uit je hoofd en hebt onderzoek gedaan naar het bedrijf. Geen enkele vraag zal jou van je stuk kunnen krijgen. Totdat je een van deze vragen voorgeschoteld krijgt:

1. 'Geef op een schaal van één tot tien aan hoe raar je bent.' Honderd.

2. 'Hoe zou je problemen oplossen als je van Mars kwam?' Amazon stelt deze vraag om te kijken of kandidaten out of the box kunnen denken. Hoe je dit het best beantwoordt? 'Omdat ik probleemstellingen van een andere planeet gewend zou zijn, zou ik eerst onderzoek doen naar oorzaken en gevolg op aarde, en hierop mijn oplossingen baseren.'

3. 'Verkoop deze aansteker aan mij.' Voor als je in sales wil gaan werken, anders is het wel een hele random opdracht.

4. 'Vertel me een grap.' Als niemand lacht word je gelijk naar huis gestuurd.

5. 'Als je een dier zou zijn, welke zou dit dan zijn?' Aan jouw antwoord kan een bedrijf goed zien wat jouw persoonlijkheid is. Jij kan dus een bewuste keuze maken gebaseerd op de functie waarop je solliciteert. Is het een sociale functie? Benoem dan een kuddedier. Krijg je juist een leidinggevende functie? Zeg dan dat je een leeuw bent.

Lees ook: Eerste hulp bij solliciteren: met deze antwoorden rock jij al je gesprekken

6. 'Hoe zou je een keuken voor een blinde ontwerpen?' En de persoon aan wie dit werd gevraagd werkte helemaal niet in de keukenbranche.

7. 'Geef mij als interviewer een cijfer van 1 tot 10.' Klinkt best raar als je ineens de werkgever moet beoordelen, maar deze wil zo juist zien of jij goed bent in het geven van feedback, zelfs bij mensen met een hoge(re) functie. Gewoon eerlijk zijn dus en je antwoord goed onderbouwen.

8. 'Stel je voor, je raakt verdwaald in een onbekend land zonder telefoon, en je spreekt de taal ook niet. Hoe kom je weer thuis?' Even testen of je in zo'n situatie je hoofd koel kan houden en of je gelijk met een oplossing kan komen.

8. 'Zing een liedje dat jou het best omschrijft.' Liever te dik in de kist...

9. 'Wat zou je doen als je een tijdmachine had?' Hier wil je misschien antwoorden: terug naar de tijd vóór die toxic ex om jezelf te waarschuwen, maar het is misschien slimmer om te antwoorden dat je met de machine twintig jaar verder in de tijd wil kijken om nu alvast op die toekomstige problemen te kunnen inspelen

10. 'Als je pizzabezorger zou zijn, hoe zou je dan profiteren van een schaar?' Deze vraag stellen medewerkers van Apple tijdens een sollicitatiegesprek. Er is geen goed of fout antwoord, maar ze willen graag zien hoe jij reageert in onverwachte situaties. Kom jij met een creatieve uitkomst of trek je jouw schouders op?

Lees ook: Poenpraat: 'De hypotheek is belachelijk hoog, rond de 3000 euro'

11. 'Waarom ben je hier in godsnaam?' Lekker direct. Voor een baan, gaan we vanuit.

12. 'Als je een eigen parfum uit zou brengen, hoe zou het dan heten?' Onze suggestie: the smell of success.

13. 'Als jij een dier mag bedenken door twee dieren te combineren, wat krijg je dan?' Een beer met een konijn, zodat we eindelijk een beer kunnen knuffelen zonder opgegeten te worden.

14. 'Ben je een kattenmens?' Volgens deze Twitteraar zijn mensen die een hekel hebben aan katten niet te vertrouwen. Dit komt omdat katten heel duidelijk hun grenzen aangeven en zich niet laten aaien als ze dit niet willen. Volgens haar begrijpen mensen die dit niet leuk vinden het begrip consent niet: wederzijdse toestemming.

15. 'Wat hebben hout en alcohol met elkaar gemeen?' Vertel het ons, wij zitten al uren te peinzen.

Conclusie? Bedrijven brengen je graag van je à propos door een vraag te stellen die je niet verwacht om je beter te leren kennen. En dan stellen ze dus geen directe vragen maar proberen ze zo creatief mogelijk te zijn.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien) en is tekststagiair bij &C. Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer Body & mind

Meer van deze auteur