Body & Mind
Doe jij al aan cycle syncing? Deze dingen zou je op je cyclus in kunnen delen
Gepubliceerd op
24 oktober 2023 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
Gepubliceerd op
24 oktober 2023 om 15:00
Bron / Fotografie
beeld Tom ten Seldam
De een ervaart het heviger dan de ander, maar uiteindelijk komt niemand met een baarmoeder er onderuit: de menstruele cyclus. Dus waarom zou je je leven niet gewoon op die cyclus indelen? Cycle syncing, noemt het internet dat.
Het ene moment voel je je on top of the world, het andere moment kan je wel iemand neerknallen. We overdrijven, maar dat is wat de hormoonwisselingen die elke (gemiddeld) 28 dagen opnieuw beginnen met ons doen. Je kunt je er depressief of angstig door voelen, maar op andere momenten weer heel zelfverzekerd. En dan zijn er ook nog de lichamelijke effecten, zoals veranderende energielevels, hongergevoelens en zin in seks. Dát we beïnvloed worden staat dus buiten kijf, maar we hebben nog wel een keuze in hoe we ermee omgaan. We zijn vaak geneigd het als een zwakte te zien, dat onze menstruatie ons beïnvloedt, maar waarom eigenlijk? Wie zegt dat het niet ook iets positiefs kan zijn? Lees ook: Best leuk om te weten: dit is hoe je volgens wetenschappers de liefde van je leven vindt
Lesje cyclus Dat is in ieder geval wel waar het narratief rondom cycle syncing over gaat, de voordelen van leven naar je cyclus. Dat begint bij het begrijpen ervan. Nicole Negron, voedingsdeskundige en expert op het gebied van vrouwelijke gezondheid, zegt daarover tegen Healthline: 'Zodra vrouwen hun maandelijkse hormonale wisselingen begrijpen, kunnen ze voorkomen slachtoffer van hun hormonen te worden en hun hormonale kracht maximaliseren.' Nou, begrijpen dan maar. Eigenlijk kun je je menstruatiecyclus vergelijken met de vier seizoenen, althans, dat is wat gezondheidsexpert Maisie Hill doet in haar bestseller Period power. De menstruatie, waar elke cyclus mee begint, noemt ze de winter. Daarna komt de lente, die duurt tot de ovulatie, waarna de zomer plaatsvindt. Tot slot beland je, vlak voor je menstruatie, in de herfst en dan ben je rond. Het is hierbij wel belangrijk om te onthouden dat de lengte van de cyclus per persoon verschilt en de seizoenen dus ook. Oh, en dat als je de pil slikt en dus niet ovuleert, die fases ook anders in elkaar steken. De winter en de lente noem je samen de folliculaire fase, de fase waarin de eicel groeit en waarin oestrogeen het dominante hormoon is. Oestrogeen zorgt ervoor dat je zin hebt in het leven, op avontuur wil en ook: van bil wil. Je lichaam gaat immers richting die ovulatie en stuurt aan op een bevruchting, waardoor het er alles aan doet om jou de bank af te krijgen. De zomer en de herfst noem je met een chique woord dan weer de luteale fase. Nu is het hormoon progesteron aan zet, die het juist wel prima vindt dat jij op de bank ploft. Je lichaam stuurt aan op geborgenheid, omdat je na die bevruchting zwanger zou kunnen zijn. Progesteron is bijvoorbeeld ook het hormoon dat nesteldrang veroorzaakt bij zwangere vrouwen. Lees ook: Altijd op zoek naar 'perfecte' momenten? Wie weet heb je het perfect moment syndrome, en dat is verdomd zonde van je tijd Meten is weten Als je dit leest, wil je dus de grootste uitdagingen en belangrijkste werkklussen in je menstruele winter en lente plannen. Maar: hoe weet je precies wanneer dat is? Bloed in je onderbroek is op zich een duidelijk teken, maar die ovulatie opmerken ligt wat ingewikkelder. Volgens Hill kan dat met een thermometer, zolang je jezelf maar meteen meet zodra je wakker wordt en nog voordat je opstaat. Je temperatuur is normaal gesproken tussen de 36 en 36,5 graden Celsius, maar zou na de ovulatie met minstens 0,2 graden stijgen. Eigenlijk werk je dus op dezelfde manier als gebruikers van natuurlijke anticonceptiemethoden, die ook vaak met een thermometer in de weer zijn.
Go crazy Da's duidelijk. Tijd om jezelf helemaal de moeder te cycle syncen dan maar? Je zou het bijvoorbeeld kunnen toepassen in de onderstaande aspecten van je leven:
Je sportschema Ga in de folliculaire fase, de winter en lente dus, voor high intensity work-outs, boksen, krachttraining, zwemmen, hardlopen en hiken. Alhoewel: als je nét menstrueert wil je het misschien nog even rustig aan doen met ontspannende yogaposes, lichte cardio en veel stretchen. Ook in de luteale fase kan het, net zoals op andere gebieden, fijn zijn om niet te wild te doen met sporten. Denk aan lichte krachttraining, pilates, yoga of weer die lichte cardio.
Je dieet Tijdens je menstruatie wil je voedsel dat rijk in vezels, ijzer, zink en antioxidanten is, want dat kun je goed gebruiken met dat bloedverlies en opgeblazen gevoel. Wat dacht je van zoete aardappelen, eieren, tofu, vis, proteïnerijk vlees als rund of kip en bruine rijst? In de rest van de folliculaire fase zou je over kunnen stappen naar lichter voedsel, gericht op herstel: groene groenten, avocado, broccoli, noten en zaden en vis. En in de luteale fase? Complexe koolhydraten, om die moodswings wat te beperken en de cravings te minimaliseren. Linzen, pure chocolade, kruidenthee, spinazie, fruit en wederom proteïne bijvoorbeeld.
Je mentale gezondheid Pak het slim aan en plan in de folliculaire fase belangrijke brainstorms, events waar je moet socializen of nieuwe dingen die je nog wilde proberen. Nu ben je in een avontuurlijke bui. Wederom geldt: heb je erg veel last van je menstruatie, start je cyclus dan wat rustiger op. Mediteer, journal of doe ademhalingsoefeningen, bijvoorbeeld. Komt die ovulatie steeds dichterbij, dan nadert ook het moment waarop jij wellicht het beste bent met presentaties, planning en samenwerkingen aangaan. En in de luteale fase? Ga dan voor de voorbereidingen van je gemaakte plannen en zelfanalyse.
Kritische noot Het lastige met cycle syncing is alleen wel: er is weinig tot geen onderzoek naar gedaan. (We hebben het over een vrouwenkwestie, dus het zal weer eens niet.) Of het je echt iets gaat opleveren in termen van geluk of efficiëntie, dat is dus niet zeker. Maar hey, misschien is de les die we uit de opkomst van deze trend kunnen trekken wel dat we ons wat vaker mogen neerleggen bij de menstruatiecyclus waartoe we nou eenmaal veroordeeld zijn en in bepaalde 'seizoenen' wat meer rust in mogen calculeren. Het is verdomme jouw cyclus.
delen
Anne van Aartrijk
InstagramAnne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Is verslaafd aan kaasstengels en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.