Waarom je niet klakkeloos met elke skincare-hype wil meegaan

Beauty

Waarom je niet klakkeloos met elke skincare-hype wil meegaan

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld unsplash

Gepubliceerd op

1 juni 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld unsplash

Als je op internet zoekt naar fijne huidverzorgingsproducten zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Vijfsterren-serum hier, populaire gezichtscrème daar. Toch is het helemaal niet zo slim om mee te gaan in al die skincare-hypes, zegt directeur van hannah Skin Improvement Research Company Monica van Ee.

Bijna iedereen heeft zich er wel eens schuldig aan gemaakt: je gooit een verzorgingsproduct in je mandje zonder dat je weet wat het precies doet. Nadat je het online tientallen keren voorbij zag komen - en iets over SPF en vitamine weet-ik-het-wattes hoorde - moest en zou je het hebben. Geloof ons, we've all been there.

Doe je research De strategie waarbij je van alles koopt wat je online wordt aangeprezen, werkt helaas niet. 'Je bent een individu en je huid is uniek', legt Monica uit. Iedere huid heeft iets anders nodig. Wil je producten vinden die écht goed zijn voor jou? Dan is het belangrijk dat je research doet.

'Merken strooien vaak met ingrediënten, maar dat zegt eigenlijk helemaal niet zoveel', vertelt Monica. 'Neem niacinamide. Dat is tegenwoordig heel populair, maar dat betekent niet dat ieder product met niacinamide goed is. Je moet nagaan of het echt de opperhuid ingaat, welke andere ingrediënten het ondersteunen en hoeveel er überhaupt inzit. Als een product 0,1 procent van een ingrediënt bevat mogen ze het al vermelden.'

Lees ook: Natuurlijk jezelf: Chantal 'Met sproetjes opgroeien vond ik vreselijk'

Ingrediënten opzoeken Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor retinol, een populair ingrediënt dat pigmentvlekken tegengaat. 'Iedereen heeft het over retinol, maar niemand heeft het over welke vervolgstappen dit ingrediënt nodig heeft. Nogmaals: klakkeloos een product aanschaffen werkt echt niet', drukt Monica ons op het hart.

Nadenken en onderzoeken hoe een ingrediënt werkt is dus hartstikke belangrijk. Monica: 'Leuk dat je een dagcrème met SPF hebt, maar die werkt na twee uur niet meer. En tea tree is inderdaad prachtig tegen acne, maar het is ook giftig. Je kan dat echt niet op alle manieren gebruiken.' Ja mensen, de toon is gezet. Niet alles geloven wat online wordt aangeprezen. Wil je meer weten over een ingrediënt? Op de website van de Nederlandse Cosmetica Vereniging kun je ieder ingrediënt natrekken.

Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Wat doet vitamine C voor je huid?'

Ga langs bij een specialist We beginnen automatisch bij het einde van de reis (een product kopen), terwijl we bij het begin moeten beginnen (research doen). Het internet is een rabbit hole aan informatie en daarom kun je volgens Monica het beste langsgaan bij een huidcoach. 'Je hoeft niet te gaan liggen en honderden euro's uit te geven, maar laat gewoon eens je huid opmeten. Zo kom je erachter wat je huid wel en niet nodig heeft. Dat gaat je op de de lange termijn geld besparen, want we spenderen te veel aan producten die niks voor onze huid doen', vertelt Monica.

De hypes en vijfsterren reviews volgen? Dat werkt dus niet. 'Stel vragen. Je bent je eigen dokter. Luister naar je lijf en naar je huid.'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen